Binnenland

WNL Podcast: ‘Patiënt betrekken bij keuzes behandeling zorgt voor lagere kosten’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. WNL Podcast: ‘Patiënt betrekken bij keuzes behandeling zorgt voor lagere kosten’

[WNL] De redactie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland heeft een zesdelige podcastserie gemaakt over de geldverslindende laatste tien jaar van ons leven. Deel 4 is nu te beluisteren op de website van NPO Radio 1 en de verschillende podcast-kanalen.

{podcast audio="91281" caption="#4 Hoe je geld bespaart als patiënten meebeslissen" }

Het nauw betrekken van een patiënt bij zijn of haar behandeling zorgt ervoor dat de kosten van de zorg omlaag kunnen gaan. Dat zegt professor Hanneke Takkenberg in de vierde podcast van Stand van Nederland.

"Het gesprek tussen arts en patiënt is potentieel enorm kostenbesparend", zegt Takkenberg, hoogleraar klinische besliskunde aan het ErasmusMC . "We weten dat op het moment dat een patiënt betrokken is bij besluitvorming rondom de ziekte, de patiënt over het algemeen conservatieve keuzes maakt."

Waar artsen, mede dankzij hun beroepseed, eerder geneigd zijn telkens het uiterste op te zoeken, blijken patiënten zelf sneller te kiezen voor een hoge kwaliteit van leven dan een zoveelste behandeling.

"Artsen zijn veel meer geneigd om te zeggen: we gaan het doen, want het is technisch mogelijk. Terwijl patiënten zeggen: wacht even, ik zit in dit stadium van mijn leven en misschien wil ik dat wil helemaal niet meer. Met name richting het levenseinde, merken we dat als gedeelde besluitvorming wordt toegepast, dat veel vaker gebeurt. Daarmee bespaar je kosten van de zorg, en bespaar je patiënten waarschijnlijk een heleboel ellende."

De exacte besparing qua geld is volgens Takkenberg lastig aan te geven: de besparingen zitten onder meer in het variëren qua behandeling en het terugdringen van de bureaucratie in de zorg.

Ster advertentie
Ster advertentie