Binnenland
NOS

Beter Leven-keurmerk: in tien jaar van 6 naar 1600 boeren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beter Leven-keurmerk: in tien jaar van 6 naar 1600 boeren

In tien jaar tijd is het aantal boeren dat voor het Beter Leven-keurmerk produceert, gestegen van zes naar 1600. In 2007 begonnen zes kippenboeren voorzichtig met een experiment: zij hielden vleeskuikens die meer ruimte kregen in de stal en een overdekte uitloop. Daarmee kwamen ze in aanmerking voor het destijds nieuwe keurmerk dat de Dierenbescherming verleent aan veehouders die aandacht besteden aan dierenwelzijn.

Het experiment is inmiddels uit zijn jasje gegroeid. Nu produceren 1600 veehouders voor het Beter Leven-keurmerk, twee keer zo veel als in 2012. Zij houden samen circa 31 miljoen dieren.

Die enorme stijging is dit jaar ook terug te zien in de supermarkt. Volgens marktonderzoeker IRI zullen consumenten dit jaar zo'n 1,4 miljard euro uitgeven aan vlees en vleeswaren met één, twee of drie sterren. In 2016 was dat nog 907 miljoen euro.

Sterrensysteem

Het sterrensysteem werkt simpel: hoe meer sterren op de verpakking staan van bijvoorbeeld leverworst of karbonade, hoe diervriendelijker het product tot stand is gekomen.

Eén ster betekent dat het varken of de kip nog wel zijn leven in de stal heeft doorgebracht, maar daar meer ruimte en speeltjes heeft gehad. Twee sterren wil zeggen: een uitloop naar buiten. En drie sterren betekent nog meer ruimte om te leven en te spelen, met speelmateriaal.

"In de reguliere veehouderij krijgen beesten geen speelgoed en dan gaan ze elkaar uit verveling bijten of aan elkaar pikken met alle verwondingen van dien", zegt Niels Dorland van de Dierenbescherming. "Ook komen ziektes veel meer voor als ze zo op elkaar gepropt leven."

'Bedankt boeren'

De komende week zendt de dierenwelzijnsorganisatie radiospotjes uit waarin boeren worden bedankt voor de inzet in de afgelopen tien jaar. Dorland: "Het ligt inderdaad niet direct voor de hand om boeren te bedanken, maar in dit geval is dat terecht. Het gaat dan natuurlijk wel om de boeren die voor het Beter Leven-keurmerk hebben gekozen en dus hun steentje hebben bijgedragen aan het diervriendelijker maken van de veehouderij."

Nog altijd hebben 2500 veehouders in ons land nul sterren. Zij produceren nog op de ouderwetse manier en dan ook vooral voor het buitenland, waar de lat qua dierenwelzijn vaak lager ligt. "Wij lopen als Nederland voorop, maar we zijn nog niet klaar. We moeten doorpakken, want 2500 vind ik nog veel te veel."

Ster advertentie
Ster advertentie