Binnenland
NOS

Xi Jinping oppermachtig, geen opvolger in zicht

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Xi Jinping oppermachtig, geen opvolger in zicht

In het hoogste bestuursorgaan van de Chinese communistische partij in China is geen potentiële opvolger voor president Xi Jinping gekozen. Aan het slot van het partijcongres werd het Permanente Comité van het Politbureau gekozen, dat de komende vijf jaar aan het roer van China staat.

Van de zeven leden zijn alleen Xi Jinping en premier Li Keqiang aangebleven, de overige vijf mannen zijn nieuw.

Onder de nieuwelingen is niemand onder de 60 jaar; als Xi over vijf jaar moet vertrekken is er niemand die na hem twee termijnen kan uitdienen, aangezien de pensioengrens voor hooggeplaatste politici op 67 jaar is vastgesteld. Dat voedt speculaties dat Xi uit is op een derde termijn, iets dat sinds de grondlegger van de communistische volksrepubliek, Mao Zedong, niet meer is voorgekomen. Daarvoor zou de grondwet aangepast moeten worden.

Xi's wil is wet

De macht van Xi is ongekend groot, nu gisteren is besloten dat zijn gedachtegoed wordt opgenomen in de grondwet. "Dus is zijn wil nu letterlijk wet", zegt correspondent Marieke de Vries. "Daarmee heeft het collectieve leiderschap, waar China zich altijd op voorstond - 'we zijn helemaal geen dictatuur van één man' - aan invloed ingeboet."

Zoals gebruikelijk ontbreken vrouwen in het Permanente Comité: volgens De Vries "hoeven we daar mogelijk nog decennia niet aan te denken". Ook in het 204 leden tellende Centraal Comité van de communistische partij zijn slechts tien vrouwen gekozen. Dat waren er de afgelopen vijf jaar nog 33.

Ster advertentie
Ster advertentie