Binnenland

Deze Europese landschappen waarderen we het meest

AVROTROS
foto: Le pic d'Arraillous, Franse Pyreneeënfoto: Le pic d'Arraillous, Franse Pyreneeën
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Europese landschappen waarderen we het meest

De Pyreneeën in Spanje, het Toscane van Italië en de Mont Blanc in Frankrijk: Europa kent een breed scala aan de mooiste landschappen. Jonge doctor Koen Tieskens analyseerde miljoenen landschapsfoto’s op sociale media, achterhaalde de locaties waar we het landschap het meest waarderen en bracht zo ons cultureel erfgoed in kaart. Belangrijk, want met klimaatverandering en globalisering wordt de bescherming van ons erfgoed steeds urgenter.

"In Europa wordt vaak gediscussieerd over welke landschappen de moeite waard zijn te beschermen. De golvende heuvels in Engeland, de kliffen van Ierland, of de heuvels van Toscane bijvoorbeeld. Maar waarom is het ene landschap nu waardevoller dan het andere?" Tieskens onderzocht het met behulp van landschapsexperts en, minder conventioneel door een analyse van foto’s op Instagram en Flickr.

Top 5 landschappen op sociale media

1. Zuid-Tirol (Italië)
2. De Pyreneeën (Frankrijk/Spanje)
3. De Mont Blanc (Frankrijk)
4. Lake District (Engeland)
5. Saalbach Hinterglemm (Oostenrijk)

Op de sociale mediaplatforms bleken bergketens en kustgebieden veruit de populairste landschappen. In tegenstelling tot wat de experts als meest waardevol beschouwen: traditionele agrarische landschappen met kleine velden, gemengd landgebruik en weinig (intensieve) landbouw, die je kunt vinden in bijvoorbeeld Zuid Frankrijk en op het Italiaanse eiland Sardinië.

Bach

"Betekent dit dat de experts er een elitaire mening op na houden, losgezongen van de realiteit?" vraagt Tieskens zich af. Hij trekt een parallel tussen landschappen en muziek. "Als je musicologen, dus experts, zou vragen naar de meest waardevolle muziek zullen zij wijzen op bijvoorbeeld Bach en waarom hij zo belangrijk is voor het cultureel erfgoed van Europa. Maar op sociale mediaplatforms waar je kunt zien welke muziek het meest geluisterd wordt verbleekt Bach bij artiesten als Drake en The Weeknd.

Tieskens besluit met de wijze woorden dat waarde zich natuurlijk niet louter laat meten door populariteit. "Maar de gangbare ideeën over wat waardevol is zouden ook niet moeten worden gedicteerd door een klein clubje mensen dat er een er een specifieke smaak op nahoudt."

Ster advertentie
Ster advertentie