Binnenland
KRO-NCRV

'Het publieke bestel is ingericht op zuilen die er al lang niet meer zijn'

foto: NPO - Jan-Willem van Hofwegenfoto: NPO - Jan-Willem van Hofwegen
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het publieke bestel is ingericht op zuilen die er al lang niet meer zijn'

Joop van den Ende brak gisteren op een bijeenkomst over de maatschappelijke waarde van de NPO een lans voor de Publieke Omroep. Daarbij leverde hij ook stevige kritiek op politiek Den Haag. De regering zou volgens hem meer zijn best moet doen om de Publieke Omroep te behouden. Columniste Marianne Zwagerman, een van de leden van het Mediaforum van Spraakmakers, weet wel wat de politiek te doen staat.

Video niet beschikbaar

Van den Ende was fel in zijn toespraak: "Laat niet ieder Kamerlid iets over programma’s roepen. Stop met het populistische gepraat en stel een minister aan die weet wat media betekent." Hij pleit voor 20-25% Europees gemaakte producties.

Quote

Er wordt hier op het Mediapark ongelofelijk veel geld verspild.

Columniste Marianne Zwagerman

Geldverspilling op het Mediapark

Het beleid dat Van den Ende voorstelt is volgens Zwagerman al lang in wording: "Ik ben helemaal voor de Nederlandse maakindustrie. Daar betalen wij als Nederlandse belastingbetaler 750 miljoen euro per jaar voor. Ik vind dat we dat moeten blijven doen." Wel zouden we volgens haar opnieuw moeten nadenken over hoe we dat geld dan zouden moeten besteden. "Er wordt hier op het Mediapark ongelofelijk veel geld verspild."

Het fundament klopt al jaren niet meer

De NPO pleit voor minder religieuze programma’s op radio en tv omdat er in de maatschappij ook minder aandacht zou zijn voor religie. Volgens Zwagerman had het huidige bestel echter al lang opgeheven moeten worden: "De pijlers van het bestel zijn nog steeds ledenomroepen. De EO en KRO-NCRV zijn ooit opgericht om vooral dingen te vinden van religies. Dat is het zoveelste bewijs dat het fundament onder dit bestel gewoon al jaren lang niet meer klopt. Het bestel is nog altijd ingericht op zuilen die er al lang niet meer zijn."

Alle omroepen die er nu zijn opheffen

Een heleboel zuilen komen volgens haar niet aan bod en "zuilen die minder belangrijk zijn geworden hebben nog steeds een heel prominente plek in dit bestel." Waar de discussie volgens haar over zou moeten gaan is: Hoe gaan wij die 750 miljoen die wij als belastingbetalers op willen brengen maximaal inzetten? Zodat die Nederlandse maakindustrie sterk kan blijven en we een vuist kunnen maken tegenover Netflix.” Een voorstel voor hoe dat zou moeten heeft ze ook: "Stop dat geld in een potje. Maak dat ondernemend. Zeg tegen mediaondernemers: Je mag een euro uit dat potje halen als je er zelf een euro bij legt. Helemaal niet ingewikkeld. Kan je morgen invoeren maar dan moet je wel alle omroepen opheffen die er nu zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie