Binnenland
NOS

Britse jihadbruid overweegt Nederlandse nationaliteit aan te vragen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Britse jihadbruid overweegt Nederlandse nationaliteit aan te vragen

Het is een zaak die heel Groot-Brittannië deze week bezighoudt: de wens van een gevluchte jihadbruid om terug wil keren naar haar thuisland. De Britten willen dat koste wat kost voorkomen en zijn van plan de Britse nationaliteit van Shamima Begum af te pakken. De vrouw overweegt nu om de Nederlandse nationaliteit aan te vragen.

Video niet beschikbaar

Shamima Begum vertrok in 2014 met een paar andere meisjes naar Syrië. Ze was toen pas 15 en trouwde snel met een Nederlandse IS-strijder.

Vorige week werd ze hoogzwanger door Britse journalisten gevonden in een Koerdisch opvangkamp, nadat ze was ontsnapt uit het laatste bolwerk van IS in Syrië. Ze zei toen dat ze terug naar huis wilde om te bevallen. Dat heeft ze niet gered, want afgelopen weekend beviel ze van een zoon.

Het was niet haar eerste kind, zei Thomas Rueb in Met het Oog op Morgen. Hij heeft voor zijn boek over de Nederlandse jihadbruid Laura H. veel onderzoek gedaan naar jihadbruiden, zoals Shamima Begum. Ze kreeg in Syrië eerder al twee andere kinderen, maar die overleefden de eerste jaren van hun leven niet.

Beleid

In het interview met The Times vertelde de Britse vrouw dat ze geen spijt had dat ze naar IS-gebied was afgereisd. Dat is bij veel vrouwen anders. "Je hebt vrouwen die zeggen dat ze geen idee hadden waarin ze terechtkwamen en het was nooit de bedoeling was om naar het kalifaat af te reizen", zegt Rueb. "Anderen balen vooral dat het kalifaat niet zo goed georganiseerd was zoals ze hadden gehoopt."

De vrouw zit na haar ontsnapping in een opvangkamp in Syrië. Voor de Koerden worden het steeds lastiger om die kampen draaiende te houden. Ze steunen dan ook de oproep van de Amerikanen aan Europese landen om Syriëgangers terug te nemen en deze zelf te berechten. Nederland heeft al gezegd niet in te gaan op dit voorstel.

Volgens Thomas Rueb is de situatie in onhoudbaar in Koerdische opvangkampen. "Er moet iets gebeuren, anders is er het risico dat alle mensen die daar zitten verdwijnen."

Naar Nederland

De kans dat de (nu nog) Britse Shamima Begum een andere nationaliteit kan krijgen is klein. "Ze heeft wortels in Bangladesh, maar de overheid daar heeft meteen gezegd dat ze niet binnenkomt. Nu heeft ze geroepen dat ze misschien Nederlandse kan worden, omdat ze met haar Nederlandse man is getrouwd."

Die kans is echter ook erg klein denkt Thomas Rueb, omdat het shariahuwelijk niet door Nederland wordt erkend.

Britse jihadbruid overweegt Nederlandse nationaliteit

Ster advertentie
Ster advertentie