Binnenland

Herken de zweefvlieg in jouw tuin!

BNNVARA
foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Herken de zweefvlieg in jouw tuin!

Voor wie bij zweefvliegen denkt aan het scheren door de lucht in een metalen bak heeft het verkeerd! De zweefvlieg is namelijk ook een insect. De blinde bij, terrasjeszweefvlieg, stadsreus en grote fopwesp zijn allemaal soorten zweefvliegen die je kan vinden in je achtertuin. En nu is daar voor de zweefvliegliefhebber de eerste veldgids. Makers Frank van de Meutter en Sander Bot vertellen erover in Vroege Vogels.

's Zomers in de tuin zweeft er wel eens een wesp voorbij. Maar laat je niet foppen want het kan ook een zweefvlieg zijn, die lijken op namelijk wespen, bijen of hommels. Ze hebben, net als een vlieg, twee vleugels waar bijvoorbeeld bijen vier vleugels hebben. En, zoals je van de naam ook kan verwachten, kunnen ze zweven als de beste.

Herken de zweefvlieg

Bovendien zijn ze heel nuttig: zweefvliegen zijn namelijk, net als bijen, bestuivers. Daarnaast eten de larven van een zweefvlieg andere larven, waaronder die van de bladluis. Dat is natuurlijk ook mooi meegenomen. Het zijn mooie insecten en ze zijn ook nog eens super wendbaar.

Zweefvliegen kan je makkelijk herkennen aan hun antennen. Ze hebben meestal kortere voelsprieten dan bijen of wespen. Het zijn ook heel rustige dieren die vaak nieuwsgierig op je afkomen. Ze wapperen dan snel met hun vleugels terwijl ze op dezelfde plek blijven hangen. Zweefvliegen hebben verder enkel een tong en geen kaken en kort behaard. En je hoeft niet bang te zijn, ze steken nooit.

De veldgids

Vijf jaar lang werkten de Belgische Frank van de Meutter en de Nederlandse Sander Bot samen aan een unieke gids met 384 soorten uit Nederland en België. En dat was een flinke klus. Maar, nu is daar eindelijk de eerste zweefvlieg veldgids van een mooie 388 pagina's. Een mooi moment om bij te houden hoeveel soorten er in jouw tuin voorkomen!

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie