Binnenland

'Van der Laan was de dokter die alles aan elkaar lijmde'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Van der Laan was de dokter die alles aan elkaar lijmde'

In 'Het Geluid van 2017' wordt vanochtend teruggeblikt op het overlijden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam overleed op donderdag 5 oktober. Hij was ongeneeslijk ziek, had uitgezaaide longkanker. Toch werkte de burgmeester door tot kort voor zijn overlijden. Toen het nieuws bekend werd gemaakt stond de zender de hele dag in het teken van de Amsterdamse burgervader. Beluister hier zijn In Memoriam die eerder te horen was op NPO Radio1.

"Zorg goed voor onze stad, en voor elkaar."

Cabaretière Kiki Schippers, winnares van de Annie MG Schmidtprijs 2017, schreef vrijdagochtend naar aanleiding van het overlijden van Eberhard van der Laan een 'troostlied voor Amsterdam'. In De Nieuws BV voerde ze het voor de eerste keer op, en kreeg daarmee iedereen in de studio doodstil.

Van der Laan op NPO Radio 1

Cabaretière Kiki Schippers, Henk Dijkstra van het leger des Heils en Gideon Everduim, alias rapper Gikkels uit Zuidoost, blikken tussen 12 en 12.30 uur terug op hun burgervader, Eberhard van der Laan. Gideon was eerder te horen en te zien in 3Lab. Bij Patrick Lodiers vertelde hij er eerder over. Luister hier.

Ode aan...

In De Nieuws BV betoonden verschillende mensen eer aan de overleden burgemeester van Amsterdam. Rapper Gikkels, journalist Max van Weezel, Benno Leeser (van oer-Amsterdamse diamantfamilie), Clayde Menso (directeur cultuurhuizen Amsterdam) en cabaretière Kiki Schippers spraken over de burgervader. Het hele gesprek kun je hier bekijken.

Op social media werd er door sommigen geklaagd dat die dag NPO Radio 1 een Amsterdamse lokale zender was geworden. Anderen bestreden dat. Van der Laan zou staan voor een manier van leiding geven waar bestuurders, uit welke stad en voor welke organisatie dan, ook een voorbeeld aan kunnen geven.

Calvinist

Historicus Geert Mak, die hem een 'kameraad' noemde, gaf op die vrijdag een mooie schets van de burgemeester. "We kenden elkaar al heel lang, we zaten in allerlei besturen steeds. Van der Laan groeide op in Rijnsburg, in een gereformeerd gezin met zes kinderen, van wie hij de jongste was. Zijn vader was huisarts en namens de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) lid van de gemeenteraad." Mak: "Hij is altijd een calvinistische man geweest. Hard en degelijk werken is hem met de paplepel ingegoten. Van der Laan zei altijd: 'Ik zie de stad als een gemeenschap, als een familie waar je soms even stevig moet ingrijpen om de boel op de rails te houden maar waar je ook deel van uitmaakt. Het mooie is dat de stad dit terug geeft'." Wat burgers in hem waardeerde was volgens de historicus dat hij geen ras-politicus was, maar ook altijd een 'van hun.' "Hij is als burger in de politiek gestapt, hij had daardoor een soort losheid. Mensen voelden haarfijn aan dat hij in het politieke spel stond en er ook buiten. Van der Laan was namelijk ook een heel goede advocaat, een poosje deed hij het publieke werk, trad weer terug en zijn eigen ding doen.

Man met hoge moraal

Historicus Wim Berkelaar typeerde Van der Laan als volgt op NPO Radio 1: "Hij heeft altijd uitgestraald - ook toen hij kortstondig minister was - dat hij het liefst burgemeester was van Amsterdam. Hij ontpopte zich als een krachtdadig bestuurder. Tegelijkertijd was hij de man die zich beroemt op het wapen van Amsterdam: Hij verbond zo telkens de traditie met het heden. Hij was niet met zichzelf bezig, maar met de publieke zaak. Er sprak een hoge moraal uit die man."

Een van de laatste grote interviews met van der Laan op NPO Radio 1, in De Ochtend:

Het Allermooiste - Interview Van Der Laan

Jozias van Aartsen, oud-burgermeester van Den Haag, is sinds 4 december tijdelijk de burgervader van Amsterdam. Eberhard van der Laan is 62 jaar geworden. Hij laat een vrouw en vijf kinderen achter, twee uit een eerlijk huwelijk dat strandde in 2000. In 2005 trouwde hij opnieuw en werden zij door voorganger Job Cohen in het echt verbonden.

Met persoonlijke gesprekken bij grote nieuws- en sportgebeurtenissen van de afgelopen twaalf maanden, brengt NPO Radio 1 drie dagen lang Het Geluid Van 2017.

Ster advertentie
Ster advertentie