Binnenland
KRO-NCRV

Schrijver Kader Abdolah: 'Ik weet Iraanse spionnen zo aan te wijzen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijver Kader Abdolah: 'Ik weet Iraanse spionnen zo aan te wijzen'

De in Iran geboren schrijver Kader Abdolah is niet verbaasd dat de AIVD het land verantwoordelijk houdt voor twee moorden in Nederland in respectievelijk 2015 en 2017. "De spionnen van het Iraanse regime zijn goed getraind. Ik kan ze met mijn vinger aanwijzen, maar dat doe ik niet. Je moet leren omgaan met die angst", zegt Abdolah in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

In een brief aan de Tweede Kamer schreven minister Blok en Ollongren dinsdag dat de AIVD sterke aanwijzingen heeft dat Iran betrokken is geweest bij de moorden op mannen met een Iraanse achtergrond in Almere en Den Haag.

'Misdadig regime'

Schrijver Kader Abdolah kijkt er nauwelijks van op. De auteur van romans als Spijkerschrift en Het huis van de moskee denkt dat in Nederland minstens driehonderd spionnen rondlopen die mensen met een Iraanse achtergrond in de gaten houden. "Ze verzamelen al die gegevens en sturen het op naar Iran", zegt Abdolah die inmiddels ruim dertig jaar woonachtig is in Nederland. Zodra de geheime dienst onraad ruikt, komen ze volgens Abdolah in actie. Met alle gevolgen van dien. "Het is Iran. Daar moet je niets anders van verwachten. Het is een misdadig regime."

Dat de schrijver nu openlijk op de radio praat over Iran blijft volgens hem niet onopgemerkt door de spionnen. "Juist deze dagen zijn de handlangers enorm actief. Wat ik nu vertel wordt gehoord, genoteerd en in mijn dossier gestopt."

Quote

Angst is niet dodelijk

Schrijver Kader Abdolah

Het weerhoudt de schrijver er niet van om zijn mond open te trekken. "Het is mijn plicht om over dit onderwerp te schrijven en niet bang te zijn", zegt Abdolah. Kent hij dan geen angst? O, zeker wel. "Angst is niet dodelijk. Wat doe je als je ziek bent en weet dat je doodgaat? Je leeft en geniet zelfs meer van het leven."

Aandacht

De sterke aanwijzingen voor de moorden op twee Nederlandse mannen met een Iraanse achtergrond zijn een van de redenen waarom de Europese Unie sancties heeft opgelegd aan Iran. Deze sancties treffen de Iraanse geheime dienst en twee Iraanse personen die niet meer door Europa mogen reizen. "Komisch", reageert Abdolah. "Iran kunnen we niet wegdenken. We mogen blij zijn dat de pers hier aandacht aan besteedt en we op dagen als deze over zulke misdaden mogen praten."

Ster advertentie
Ster advertentie