Binnenland
NOS

Worden de pitspoezen verleden tijd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Worden de pitspoezen verleden tijd?

Zijn de pitspoezen straks verleden tijd? De eigenaar van de Formule 1, Liberty Media, overweegt om te stoppen met de 'grid girls', de vrouwen in strakke pakjes die aan de zijlijn van de races staan.

"De inzet van grid girls is een heikel thema en daar wordt momenteel goed naar gekeken", zei Formule 1-baas Ross Brawn tegen de BBC. "Er zijn veel mensen die deze traditie waarderen, maar er zijn ook mensen die menen dat de pitspoezen niet meer van deze tijd zijn", aldus Brawn.

Worden de pitspoezen verleden tijd?


De grid girls maken al decennialang deel uit van het Formule 1-circus. De jonge vrouwen worden gebruikt voor promotie-activiteiten en dragen veelal luchtige kleding met de opdruk van sponsornamen. Hun taken bestaan onder meer uit het vasthouden van parasols, het tonen van naamborden en het vormen van een erehaag voor de Formule 1-coureurs.

De inzet van de modellen is echter steeds meer onderwerp van discussie en wordt door critici als seksistisch beschouwd. Bij sommige races is al geëxperimenteerd met mannen en kinderen in plaats van jonge vrouwen. "We willen zoveel mogelijk meningen verzamelen en het goede besluit nemen voor de toekomst van de sport", aldus Brawn.

'Grid girls zijn best wel cool'

Red Bull-teambaas Christian Horner zei tegen de BBC dat de promotie-meisjes voor glamour binnen de Formule 1 zorgen. "Maar eigenlijk kan je het nooit goed doen. Ook toen er mannen en kinderen werden ingezet, was er kritiek. We leven in een moderne maatschappij en we moeten voor alles openstaan."
Daniel Ricciardo, de Red Bull-collega van Max Verstappen, ziet het probleem niet zo: "De grid girls zijn best wel cool en ik zie geen nadelen. Het is iets waar je als kind mee bent opgegroeid. Het is een onderdeel van de aantrekkelijkheid van de sport."

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie