Binnenland
NOSNTR

Wat moet er gebeuren om ondervoeding bij ouderen beter te herkennen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat moet er gebeuren om ondervoeding bij ouderen beter te herkennen?

Hoogleraar Marjolein Visser, gespecialiseerd in Gezond ouder worden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waarschuwt dat ondervoeding bij ouderen een ernstig, maar vaak onderbelicht probleem is in Nederland. Ze zegt: "Ondervoeding heeft zoveel verschillende aspecten en invloed. Het is niet alleen dat je je lichaam uithongert waardoor je zwakker wordt."

Video niet beschikbaar

Visser ondersteunt de bevindingen van het Kenniscentrum Ondervoeding, dat heeft vastgesteld dat de onbehandelde ondervoeding jaarlijks 3 miljard euro kost aan extra zorgkosten in Nederland. Ze noemt dit een "heel groot bedrag" en voegt toe: "De gevolgen van ondervoeding zijn groot: mensen worden sneller duizelig, eerder kwetsbaar voor ziektes."

Praktijkvoorbeeld: Mevrouw Cornelissen

Een concreet voorbeeld van de impact van ondervoeding wordt belicht in het verhaal van mevrouw Cornelissen, een 70-jarige vrouw die regelmatig door een diëtist wordt bezocht. Visser bevestigt dat haar situatie, waarbij ondervoeding werd herkend en behandeld met drinkvoeding, typerend is voor veel ouderen in Nederland. Ze zegt: "Het is heel goed dat ondervoeding in het geval van mevrouw Cornelissen is herkend en behandeld."

Visser erkent dat het herkennen van ondervoeding in de praktijk vaak lastig is vanwege een gebrek aan bekendheid bij het grote publiek. Ze legt uit: "Als je te laat bent in het herkennen van het probleem, dan heb je ook meer kosten aan het behandelen en loop je meer risico op andere ziektes."

Verbetering van de herkenning

Visser benadrukt dat het essentieel is dat alle zorgprofessionals, inclusief thuiszorgmedewerkers, welzijnswerkers en apothekers, alert zijn op de tekenen van ondervoeding bij ouderen. Ze zegt: "Het moet bij veel meer mensen op het netvlies zijn. Professionals moeten ook de tijd krijgen om ondervoeding te meten."

Tot slot prijst Visser het Kenniscentrum Ondervoeding als cruciale bron van informatie en expertise voor professionals en het grote publiek. Ze benadrukt het belang van dergelijke kenniscentra om de kwaliteit van zorg voor ondervoede ouderen te verbeteren. Ze zegt: "Het is heel belangrijk dat zo'n Kenniscentrum Ondervoeding bestaat, omdat het een spil is in het geheel. Daar kun je de informatie vinden. Dat vind ik heel belangrijk."

Gezond ouder worden

Volg het WK voetbal bij NPO Radio 1

Van zondag 20 november tot zondag 18 december is het wereldkampioenschap voetbal. Volg alle wedstrijden van Oranje live in extra uitzendingen van NOS Langs de Lijn, luister dagelijks naar de WK-update om 17.30 en luister naar de podcast Het WK Wegkijken (HUMAN).

Ster advertentie
Ster advertentie