Man met brandende fakkel bij huis Sigrid Kaag: 'Zeker intimidatie, mogelijk bedreiging'
- Nieuws
- Man met brandende fakkel bij huis Sigrid Kaag: 'Zeker intimidatie, mogelijk bedreiging'
Bij het huis van D66-leider Sigrid Kaag is een man met een brandende fakkel aangehouden. De man, een 29-jarige Amsterdammer, had bij haar aangebeld en leuzen geschreeuwd. Hij zond zijn actie uit via een livestream op sociale media. In NOS Met het Oog op Morgen een gesprek met strafrechtsadvocaat en hoogleraar Geert-Jan Knoops.
Video niet beschikbaar
Dezelfde man zou vorige maand ook zijn aangehouden bij het huis van demissionair minister Hugo de Jonge. De beveiliging bij diens huis is eind december aangescherpt. Een woordvoerder van Kaag bevestigt het incident en zegt dat er aangifte is gedaan. De man wordt vrijdag voorgeleid aan een rechter-commissaris.
Dreigen met misdrijf
Knoops heeft de beelden gezien en geanalyseerd. "Het is zonder meer intimiderend, maar de vraag is of het juridisch onder het delict bedreiging valt. Er is een fijne lijn tussen intimidatie enerzijds en strafrechtelijke bedreiging anderzijds. Intimidatie wil zeggen dat je angst inboezemt bij de ander. Maar voor bedreiging is ook vereist dat er concreet wordt bedreigd met een misdrijf tegen het leven van een ander gericht. Of met zware mishandeling. En als je naar de teksten luistert die deze man heeft uitgesproken voor het raam van de woning van mevrouw Kaag, dan heeft hij welbeschouwd niet met een concreet misdrijf gedreigd", aldus Knoops.
"Dus de vraag is of je het samenstel van de omstandigheden waaronder dit is gebeurd -de brandende fakkel, voor het raam staan filmen, het schreeuwen van de leuzen 'NSB, weg ermee' en 'we worden uitgemoord'- kan duiden als impliciet dreigen met een misdrijf tegen het leven van mevrouw Kaag gericht. Dat zal de strafrechter moeten uitmaken."
Zwaarder straffen
"Op dit delict staat twee jaar gevangenisstraf maximaal in het Wetboek van Strafrecht. In de praktijk wordt daar een aantal weken gevangenisstraf voor gevorderd waarvan een deel voorwaardelijk. Dat is ook bij deze man eerder gebeurd. Ik ken geen zaak in Nederland waarvoor een bedreiging het volle wettelijk maximum van twee jaar is gegeven. Maar binnen dat maximum kan de rechter variëren van straf", zei Knoops.
"Het heeft ongetwijfeld een enorme impact gehad op mevrouw Kaag en haar gezin, dat blijkt al uit haar reactie. Als de zaak naar de rechter gaat en als die vindt dat het bedreiging was, dan kunnen de omstandigheden leiden tot een strafverzwaring. Omdat het een politica betreft en omdat het bedreigen van politici het werk van deze mensen in deze moeilijke crisistijd extra bemoeilijkt. Dan kan de rechter zwaarder straffen dan gebruikelijk is."