Binnenland
BNNVARA

Kansen en risico's van windparken op zee

foto: Rob Buiterfoto: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Kansen en risico's van windparken op zee

Tien jaar geleden werd het eerste Nederlandse windpark op de Noordzee geopend. Wat is er nu bekend over de effecten op de natuur?

Een van de eigenaren van de windmolens op zee is Eneco. Het energiebedrijf heeft de afgelopen jaar onderzoek laten doen door verschillende universiteiten en onderzoeksinstituten. Verslaggever Rob Buiter praat over de resultaten van dit onderzoek met bioloog Sytske van den Akker van Eneco.

Kansen en bedreigingen door wind op zee - Onderzoek Eneco

Heien

Een kritiek moment blijkt de aanleg van de windparken. Door het heien van de palen blijven bijvoorbeeld bruinvissen tientallen kilometers uit de buurt. Tegelijk is uit onderzoek gebleken dat deze zeezoogdieren soms al binnen enkele uren na het heien weer terugkomen naar het betreffende gebied. Met nieuwe technieken, die gebruik maken van 'bellenschermen' tijdens het heien, kunnen de negatieve gevolgen worden verminderd.

Vogels

Wanneer de parken er eenmaal staan zijn er onder vogels zowel liefhebbers als mijders. Aalscholvers trekken soms in grote aantallen naar de parken, terwijl zeekoeten en jan-van-genten de parken juist lijken te mijden.

Quote

Bij toekomstige parken staan de windmolens verder uit elkaar, en ik hoop dat de zeekoeten daar minder last van hebben.

Sytske van den Akker

Vleermuizen

Met behulp van opnameapparatuur zijn er wel een aantal geluiden van vleermuizen opgenomen. Van vleermuizen is inmiddels bekend dat ze van de windmolens gebruik kunnen maken om erop te rusten. Onder de platforms die aan de basis van de molens zitten, worden regelmatig soorten als ruige dwergvleermuizen gevonden.

Kansen benutten

Floris van Hest van Stichting de Noordzee wil de kansen van wind op zee optimaal benutten en de risico's zo veel mogelijk beheersen. Hij ziet kansen voor de terugkeer van oesterriffen in de Noordzee. Deze oesters komen niet vanzelf terug, dus deze moeten actief teruggebracht worden.

Quote

Je kunt al heel goed rekening houden met de locatiekeuze. Zet die parken niet op die plekken neer waar veel schadelijke effecten voor de natuur zijn.

Floris van Hest

Kansen en bedreigingen door wind op zee - Stichting de Noordzee

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie