Binnenland

Pluimveehouders blij met snelle actie overheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pluimveehouders blij met snelle actie overheid

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is erg blij dat de overheid zo snel een ophok- en afschermplicht heeft ingesteld. In Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland zijn wilde vogels met besmettelijke vogelgriep van het type H5N8 aangetroffen. Ook in Nederland (Monnickendam) is een aantal dode wilde watervogels gevonden.

"Er is zo'n hoge dreiging. We zijn daarom blij dat de overheid zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Hopelijk kunnen wij met deze gezamenlijke krachtige aanpak een uitbraak voorkomen. Alle bedrijven in de sector zullen de maatregelen ook zeker naleven. We hopen ook dat het nieuws de hobbyboeren bereikt", zegt voorzitter Hennie de Haan van de NVP.

De dode vogels die in Nederland zijn gevonden worden nu onderzocht. "Dat is wel spannend. Ik heb begrepen dat er een incubatietijd is van acht tot veertien dagen. We zitten nog wel met samengeknepen billen en gaan hard duimen voor een goede uitslag."

Luister hier naar een bijdrage van verslaggever Jozephine Trehy bij een boer in de Noordoostpolder. Aansluitend een gesprek met staatssecretaris Van Dam over de maatregel.


De maatregel wordt genomen op advies van deskundigen om te voorkomen dat in Nederland bedrijven besmet raken. Ook in delen van Duitsland is een ophok- en afschermplicht ingesteld. Staatssecretaris Van Dam roept de pluimveebedrijven dringend op extra hygiënemaatregelen te nemen. Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan het tot een minimum beperken van het aantal bezoekers aan een pluimveebedrijf.Monitoren watervogels

De staatssecretaris heeft aan het Erasmus Medisch Centrum gevraagd om dit najaar een aantal specifieke soorten levende wilde watervogels actief te monitoren. Dit kan extra informatie opleveren over de verspreiding van het H5N8 virus in de Nederlandse populatie van wilde watervogels.

Vogelgriep is geen uitzonderlijk verschijnsel bij populaties van wilde (water)vogels. De populaties ontwikkelen een natuurlijke resistentie tegen de griep. In tegenstelling tot pluimvee worden ze er daardoor niet ziek van. Nederland heeft een zeer intensieve pluimveehouderij waardoor uitbraken van vogelgriep zeer grote gevolgen kunnen hebben voor pluimvee.

Bronnen: Ministerie van Economische Zaken, Vogelbescherming & ANP

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie