Binnenland
WNL

‘Kom met speciale ministerspost voor Pieter Omtzigt om vertrouwen in overheid te herstellen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Kom met speciale ministerspost voor Pieter Omtzigt om vertrouwen in overheid te herstellen’

Het is onrustig binnen het CDA. Er zou een fluistercampagne tegen Pieter Omtzigt worden gevoerd en in een interne notitie van de verkenners werd gesproken over een ‘functie elders’ voor het populaire Kamerlid. Zelf valt het CDA weinig te verwijten, zegt CDA-prominent Onno Ruding zegt in WNL Op Zaterdag.

Video niet beschikbaar

Volgens Ruding is het ‘overspannen berichtgeving in de media’. De kranten beschrijven volgens hem wat er elders wordt gezegd door ‘anonieme roddelaars’. De voormalig minister van Financiën wijst naar D66 en VVD. “Ik krijg de indruk dat zij fluisteren. Als je ziet wat de beweringen zijn, kun je afleiden waar ze vandaan komen.”

De fluistercampage is onterecht, vindt de partijprominent. “Zeker nu er fouten zijn gemaakt door de verkenners van die partijen. Dat kun je niet bij het CDA laten terechtkomen.”

Vermoedens of niet, anonieme fluisteraars zijn moeilijk te achterhalen. “Maar dat het CDA in de kreukels ligt, is duidelijk,” zegt politiek commentator van Elsevier Weekblad Carla Joosten. Het valt haar op dat er tijdens de campagne geen ‘team CDA’ te zien was, de boodschap van de partij.

“Dat Omtzigt ziek is, is tot daaraan toe. Maar dat Hoekstra amper verwees naar Omtzigt, terwijl het electoraat hem ontzettend waardeert, is opvallend.”

Animositeit

Sinds het uitlekken van de aantekeningen waarin wordt gesproken over een andere functie voor Omtzigt, krijg hij veel steun van CDA-leden. De vraag waarom zijn positie op papier terechtkwam, is nog niet beantwoord. Ruding denkt dat de kritische houding die Omtzigt tegenover Mark Rutte inneemt, wordt hem niet in dank afgenomen. “Ik weet bijna zeker dat er animositeit is tussen Omtzigt en Rutte doordat Omtzigt zo heeft vastgebeten in de toeslagenaffaire.”

In zijn onlangs verschenen boek, signaleert Omtzigt dat er weinig ‘tegenmacht’ is, waardoor er een vertrouwensbreuk is ontstaan tussen burger en overheid. Ruding: “Het is heel duidelijk dat de laatste jaren er een enorme argwaan en weerzin is ontstaan jegens de overheid en daar heeft Rutte aan bijgedragen.”

Dat Omtzigt het afgebrokkelde vertrouwen in de overheid aan de kaak stelt, maakt dat de VVD bezorgd is over zijn positie, zegt Ruding. “Maar dat mag nooit de reden zijn dat ze iemand met zoveel voorkeursstemmen proberen eruit te krijgen.”

Speciaal ministerschap

Die mening is ook CDJA-voorzitter Hielke Onnink toegedaan. Sterker, hij pleit voor een bijzonder ministerschap voor Omtzigt, gericht op het herstel van vertrouwen. “Daarbij moet hij de nadrukkelijke taak krijgen om te kijken of alle overheidsinstanties recht doen aan de relatie tussen burger en overheid.”

Los van Omtzigt is er ook de vraag of het CDA mee moet doen met een nieuw kabinet. Na zijn gesprek met de nu oud-verkenners, zei Hoekstra dat het eerst aan VVD en D66 is om te kijken wat zij willen. Als bestuurderspartij is het CDA in principe bereid om mee te doen, zegt Ruding. “Maar ik denk dat na alle blunders die zijn begaan, er wel minder animo is.”

Net zoals Hoekstra is ook hij van mening dat het eerst aan de liberale partijen zijn om de onderlinge verschillen te overbruggen. “Daar moeten ze het eerst maar over hebben, of ze daar uitkomen.” Onder CDA-stemmers is een doorstart van het kabinet Rutte III, de te prevaleren optie, zegt Ruding. “Dat lijkt mij ook een waarschijnlijke uitkomst.”

Joosten is het met hem eens. “Als het gezond verstand terugkeert op het Binnenhof, moet dat de uitkomst zijn.” De wrevel tussen de partijen noemt ze onzin: de politici van de partijen kennen elkaar door en door. “Ik zie geen enkele reden waarom dit niet gecontinueerd kan worden. Vanwege medisch-ethische kwesties? Dat kan echt niet in crisistijd.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie