Binnenland
WNL

Agent opgescheept met 'onzinnige' papierwinkel na geweldsincidenten: 'Hou hiermee op'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Agent opgescheept met 'onzinnige' papierwinkel na geweldsincidenten: 'Hou hiermee op'

Het registratiesysteem waarmee de politie het gebruik van geweld vastlegt is nodeloos bureaucratisch en moet daarom op de schop. Daarvoor pleitte CDA-Tweede Kamerlid Chris van Dam vandaag in het radioprogramma WNL Op Zaterdag.

Van Dam presenteerde gisteren een masterplan voor hervorming bij de politie. Het voorstel om de geweldsregistratie aan te passen maakt hier deel van uit. Volgens Van Dam moeten politieagenten tegenwoordig elke geweldstoepassing registreren. "Ze moeten dat gaan opschrijven of in een app vermelden. Dan denk ik bij mezelf: jongens, hou op. Laten we vertrouwen op het vakmanschap van de politie."

Zelfs milde vormen van geweld, zoals het aanleggen van handboeien of "een keer met de wapenstok een corrigerende tik uitdelen" moet verslag van worden gedaan. Niet nodig, zo vindt Van Dam: "Ik vertrouw de politie dat ze dat op een verantwoorde manier doen."

Politie-inspecteur Marco Eradus, ook te gast bij WNL Op Zaterdag, sloot zich deels aan bij het betoog van Van Dam voor een andere methode van geweldsregistratie. "Het huidige formulier dat daarvoor gebruikt daar worden de meest onzinnige vragen in gesteld: de leeftijd van de ambtenaar, het geslacht van de ambtenaar, dat doet helemaal niet ter zake", zei Eradus. Volgens hem kan het invullen van een dergelijk formulier zo een 20 tot 25 minuten kosten. Het gevolg is dat de gemiddelde diender een derde van zijn dienst bezig is met papierwerk.

Ster advertentie
Ster advertentie