Binnenland
KRO-NCRV

EIB: Huizenbezitter moet bloeden door te ambitieuze klimaatdoelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. EIB: Huizenbezitter moet bloeden door te ambitieuze klimaatdoelen

De huidige budgetten van het kabinet maken het onmogelijk om de klimaatdoelen te halen. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft veel te rooskleurig gerekend. "Of we halen de doelstellingen niet, of met pijn en moeite wel, maar dan gaat het de burger heel veel geld kosten", zegt Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

EIB: Huizenbezitter moet bloeden door te ambitieuze klimaatdoelen

Als het kabinet vasthoudt aan de huidige klimaatdoelen, dan moet de belastingbetaler gigantische klimaatoffers brengen, verwacht Taco van Hoek. Hij is directeur en 'rekenmeester' van de stichting EIB, die sinds 1956 op onafhankelijke en wetenschappelijke wijze onderzoek doet naar de volle breedte van de bouweconomie en de gebouwde omgeving.

"Je zal uit moeten gaan van zo’n 30.000 euro per woning. Om alle woningen in Nederland volledig klimaatneutraal te maken kom je op een bedrag van 235 miljard richting 2030." Om eraan toe te voegen: "Die extra kosten om alleen al alle nieuwbouwwoningen duurzaam te krijgen zullen toch uiteindelijk komen voor de rekening van de belastingbetaler."

Extreem rooskleurige scenario's

Bovendien gaat het kabinet uit van extreem rooskleurige scenario’s, berekend door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het Planbureau heeft twee scenario’s berekend: een minimum- en een maximumscenario, legt econoom Van Hoek uit. Met als heikel punt dat het geraamde minimumscenario veel te positief is.

"De omgevingskosten zijn niet meegerekend. Dat zijn kosten die je maakt als je bijvoorbeeld op archeologisch erfgoed of obstakels onder de grond stuit, bij bodemverontreiniging, of als er ergens asfalt ligt. Die kosten kunnen niet op nul komen te staan."

'Geen solide berekening'

Het kabinet blijft vasthouden aan het maximumscenario. Maar Van Hoek, die jarenlang werkzaam was bij de CPB als monetair econoom respectievelijk als onderdirecteur, begrijpt niet waarom het PBL dat scenario überhaupt heeft berekend. "Het adagium was altijd: schat de kosten niet te laag in en de opbrengsten niet te hoog. Maar hier gebeurt precies het tegenovergestelde. Het is geen solide berekening waar je je op moet baseren."

Vrijdag presenteert het PBL zijn jaarlijkse energieverkenning, die geldt als basis voor de kabinetsberekening van de hoogte van de energierekening van de huishoudens in Nederland. Maar dit jaar heeft de energieverkenning een nieuwe naam gekregen omdat het PBL in lijn met de Klimaatwet werkt: de Klimaat- en Energieverkenning (KEV). "Hopelijk komt het PBL dan voor de dag met solide uitgangspunten, anders komen we er zeker niet uit", besluit EIB-directeur Van Hoek.

Ster advertentie
Ster advertentie