Binnenland
NTRPowNed

Mbo's zijn hard nodig, maar er zijn veel vooroordelen: 'Mensen kunnen echt een neerbuigende houding hebben'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Mbo's zijn hard nodig, maar er zijn veel vooroordelen: 'Mensen kunnen echt een neerbuigende houding hebben'

Er zijn bijna een half miljoen mbo’ers in Nederland die hard nodig zijn in de maatschappij. Toch krijgt deze groep nog altijd te maken met stereotyperingen en vooroordelen. Landelijk Ambassadeur mbo Quillian Blom (18) zet zich in voor gelijkheid in het Nederlands onderwijslandschap. "Mijn doel is om ervoor te zorgen dat het mbo gelijk staat aan het hbo", zegt hij in 5 Dagen.

Neerbuigend

Met de vooroordelen over het mbo is Blom zelf ook bekend. "Het ergst vind ik de houding. Mensen kunnen echt een neerbuigende houding hebben." Zijn doel is daarom duidelijk: "Mijn doel is om ervoor te zorgen dat het mbo gelijk staat aan het hbo. Ik vind dat wij als mbo’ers hartstikke trots mogen zijn op wat wij doen." Daar is Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, het mee eens. "Ik denk dat de samenleving nog niet eens weet wat voor belang het mbo vertegenwoordigt", vertelt Tekin.

Geen niveaus, maar types

Om die reden verbijstert het Blom dat het onderwijslandschap van Nederland nog verdeeld is in niveaus. "Waarom noemen we het geen types? Met het woord 'niveau' zeg je al dat er een soort verticaal spectrum is. Waarom staan mbo, hbo, en wo niet op een horizontaal spectrum?"

Die niveaus creëren ook een druk bij studenten om op het 'hoger' onderwijs te komen. Blom ervoer die druk zelf ook, toen hij op het middelbaar onderwijs van havo naar mavo overstapte. "Ik heb het idee dat mijn ouders dachten dat havo het beste voor mij was, maar daar zaten ze wel fout in", vertelt Blom. "Op het mbo heb ik veel beter mijn talent kunnen ontwikkelen."

Opwaartse druk

MBO-Raadsvoorzitter Tekin ziet dat het aantal mbo'ers in de afgelopen jaren is gezakt van 50 naar 40 procent. "Dat zegt ook wel iets over hoe de samenleving kijkt naar dat onderwijs", vertelt Tekin. "Het is toch een beetje het oude beeld. En ook de opwaartse druk in deze samenleving."

Tekin zet zich in voor mbo's in Nederland. Hij probeert wat hij tegenkomt in zijn bezoeken aan mbo’s door te geven aan Den Haag. "Want misschien hebben ze het in theorie goed geregeld, maar in de praktijk zien we andere dingen", vertelt Tekin. "Als je eenmaal een mbo-instelling binnen bent geweest, dan heb je dat negatieve beeld niet meer."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie