Binnenland
NOS

'Maak switchen van studie voor mbo-studenten makkelijker'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maak switchen van studie voor mbo-studenten makkelijker'

Het moet voor mbo-studenten makkelijker worden om te wisselen van studie. Dat vindt de taskforce die het bedrijfsleven en beroepsonderwijs adviseert. Het plan moet ervoor zorgen dat meer jongeren kiezen voor een studie in de zorg of techniek. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Lodewijk Asscher, die de taskforce leidt.

Het advies is opgesteld omdat steeds minder mensen voor een mbo-studie kiezen. Ook doen studenten vaker een economische of administratieve studie, terwijl de arbeidsmarkt juist zit te springen om afgestudeerden in de zorg en techniek.

"Dat komt deels door een oud beeld van hoe die studies zijn", zegt Asscher. "Ouders denken dat je een beroep moet hebben waar je een pak aanhebt, want dan verdien je meer. Terwijl in werkelijkheid er prachtige startsalarissen in de techniek en zorg zijn."

Financiële drempel

Ook voor scholen zelf moet het aantrekkelijker worden om studenten te laten switchen van studie. Zij lopen nu potentieel geld mis, omdat ze pas geld van de overheid krijgen als een student afstudeert. Daardoor is het voor hen ook verleidelijk om studies aan te bieden die populair zijn om zoveel mogelijk studenten te trekken.

"Daar zit een concurrentieprikkel in", zegt Asscher. "Maar het is niet altijd in het belang van de samenleving. Daarom moet je niet drie populaire studies naast elkaar openen, maar slim afspreken wie wat doet. Die opleidingen moet je dan zo goed mogelijk maken."

Bindende afspraken

Het beroepsonderwijs wil daarover bindende afspraken gaan maken om dit in de toekomst te voorkomen. Daarbij gaan onafhankelijke experts toezien of scholen zich ook echt aan deze afspraken houden.

Minister Dijkgraaf (Onderwijs) kwam vorige maand al met een plan om de aansluiting van het mbo-onderwijs op de arbeidsmarkt te vergroten. Daarin maakt hij 33 miljoen euro extra per jaar vrij voor loopbaanoriëntatie en begeleiding. Hij komt nog met een reactie op de adviezen van de taskforce.

r1jn mbo

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie