Binnenland
NOS

21 én nu al stembusvoorzitter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 21 én nu al stembusvoorzitter

Bowien de Wee is 21 jaar en stembusvoorzitter bij Dorpshuis Schore in het Zeeuwse Kapelle. Ook vandaag werkt ze de hele dag op het stembureau. Tijdens de laatste dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Ze doet haar verhaal in het Radio 1 journaal.

De jongste stembusvoorzitter van Nederland

Video niet beschikbaar

“Ik ben al sinds 2019 actief als lid en dit jaar vroegen ze mij vanuit de gemeente om voorzitter te zijn”, vertelt Bowien in het NOS Radio 1 Journaal. Ze is één van de jongste stembusvoorzitters in Nederland. “Het is ook een kwestie van aanmelden en aangeven dat je het wil zijn.”

Stembusvoorzitter

Stembusvoorzitter werd ze niet zomaar, ze moest er wel wat voor doen. “Ik kreeg te horen dat ik een e-learning cursus moest doen”, vertelt ze. “Vorige week heb ik nog een bijeenkomst gehad bij de gemeente om de laatste stappen door te nemen en even te kijken waar ik allemaal op moet letten.”

De belangrijkste taak van een stembusvoorzitter is volgens Bowien om ervoor zorgen dat alles in de juiste banen geleid wordt. “Als er vragen of problemen zijn dan ben jij daar eindverantwoordelijk voor. Je moet dan kijken: hoe gaan we dit oplossen?” Dan is het ook goed om te weten wat er allemaal mag en kan. “Je moet op de hoogte zijn van alle regels en procedures. Gelukkig zijn er korte lijntjes met de gemeente. ”

Sociaal

Bowien vindt het sociale aspect van stembusvoorzitter zijn erg leuk. “Ik woon in Schore, het is een klein dorpje met ongeveer 500 inwoners. Gedurende de dag zie je zoveel bekende mensen voor je.” De laatste jaren ziet ze ook steeds meer jongeren verschijnen als stembureau lid. “Je zit met allemaal leeftijdsgenoten. Dat is ook leuk om ze allemaal te leren kennen.”

Vrijwilligers

Veel vrijwilligers die werken bij het stembureau in Schore zijn ouder dan Bowien, maar dat maakt ze niet uit. “Ik heb eigenlijk alleen maar positieve reacties gehoord. Velen vinden het leuk dat de jeugd betrokken is bij het stemproces en de verkiezingen.”

Uitdaging

“De grootste uitdaging is natuurlijk altijd het tellen”, legt Bowien uit. “Het is de vraag of het altijd in één keer goed gaat.” De keren dat zij heeft meegedaan aan het tellen van de stemmen is het goed gegaan. “Het is te hopen dat het vandaag ook zo gaat zijn.”

Ster advertentie
Ster advertentie