Binnenland
KRO-NCRV

GGZ Nederland: Stop met administratieve verantwoordingseisen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GGZ Nederland: Stop met administratieve verantwoordingseisen

Volgens voorzitter van de landelijke ggz, Jacobine Geel moet er binnen de ggz zoveel mogelijk behandelcapaciteit worden vrijgespeeld. Een heel groot stuk van die capaciteit gaat naar verantwoordingseisen van gemeenten, zegt zij bij Spraakmakers.

Geel reageerde op het nieuws dat ggz-instellingen het aantal crisismeldingen met 30 tot 60 procent zien stijgen vergeleken met vorig jaar. Amsterdam is volgens de ggz-voorzitter een goed voorbeeld waar men de administratieve last binnen de ggz vermindert. "Amsterdam heeft gezegd dat ze stoppen met aanvullende eisen wat betreft verantwoording. We geven professionals de ruimte en vertrouwen en spelen behandeltijd vrij die kan je inzetten om jongeren te helpen."

Er zijn in veel gemeentes budgetplafonds afgesproken, dat moet anders volgens Geel. "Breek die plafonds open. Want dat belemmert snel handelen. Alles moet erop gericht zijn om de snelheid van handelen te vergroten, waardoor erger misschien kan worden voorkomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Persconferentie

Het frustreert Geel ook dat de ggz structureel niet wordt benoemd in persconferenties van het kabinet tijdens deze coronacrisis. "Dat is tegen het zere been en zeer onterecht. Wij geven zorg aan hele kwetsbare mensen en daar lijkt een blinde vlek voor te zijn."

Stand.nl: De geestelijke nood van jongeren moet meer prioriteit krijgen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie