Binnenland
WNL

Viroloog Ab Osterhaus: 'Virus heeft geen last van kou'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Ab Osterhaus: 'Virus heeft geen last van kou'

Nu er veel sneeuw in aantocht is, verheugen veel mensen zich op een verzetje. Toch is dat niet handig waarschuwt viroloog Ab Osterhaus. Het coronavirus verspreidt zich juist goed onder koude omstandigheden.

''Sterker nog, als wij virussen bewaren, dan doen we dat onder koude omstandigheden'', vertelt de viroloog in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1. De viroloog wil mensen dan ook waarschuwen dat ze de komende dagen niet te veel contact met anderen zoeken. Het grote misverstand bestaat dat een virus in de kou zou 'bevriezen'. "Maar juist dan kan het virus zich snel verspreiden", zegt Osterhaus.

Na een rondje schaatsen niet bij elkaar gaan staan

Met name na inspanning, dus na een sneeuwballengevecht of een rondje intensief schaatsen, is het volgens de viroloog niet de bedoeling om dicht bij elkaar te staan. ''Juist in die rookwolkjes die je dan uitblaast, zitten veel virusdeeltjes. Daarom hebben we ook de 1,5 meter-regel ingevoerd. Zoek elkaar gewoon niet op'', aldus de viroloog. ''Niet de kat op het spek binden, zeker niet nu.''

De viroloog wijst daarmee op de dreigende derde golf. De politiek en virologen maken zich al weken zorgen om de Britse mutant die aan een opmars bezig is in Nederland. De verwachting is dat richting maart het aantal besmettingen weer veel te hoog is. De politiek gaat om die reden naar alle waarschijnlijkheid de avondklok verlengen. De andere maatregelen blijven tot 2 maart van kracht.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie