Binnenland

Michelin: geen derde driesterrenrestaurant in Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Michelin: geen derde driesterrenrestaurant in Nederland

[NOS] Nederland krijgt er geen derde driesterrenrestaurant bij, blijkt uit de nieuwe Michelingids. Een groot deel van de culinaire top van Nederland kwam vanochtend in het DeLaMar theater in Amsterdam bijeen om te luisteren naar de bekendmaking. Restaurant De Librije in Zwolle en Restaurant De Leest in Vaassen zijn de enige restaurants in Nederland met drie sterren.

Een aantal restaurants kreeg dit jaar voor het eerst een ster. Het gaat om de restaurants Bolenius, Rijks (in het Rijksmuseum) en Mos Amsterdam in Amsterdam, Cucina del Mondo in Heeze en Noble in Den Bosch.

Restaurant Tribeca in Heeze kreeg in een keer twee sterren, drie maanden nadat het zijn deuren opende. "Ik weet amper waar mijn potjes en pannetjes staan", zei chefkok Jan Sobecki.

De Nieuws BV deed in een speciale thema-uitzending verslag van de bekendmaking van de Michelinsterren vanuit Grand Café DeLaMar in Amsterdam. Roelof van de redactie sprak direct na de bekendmaking van de sterren met tv-kok Robert Kranenborg:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een aantal restaurants heeft hun sterren verloren omdat ze de deuren in 2016 sloten. Le Restaurant, het Amstelhotel-restaurant La Rive in Amsterdam en Seinpost in Scheveningen raakten ook hun ster kwijt, maar zijn nog open.

Kristallen trofee

Château Neercanne heeft een kristallen trofee gekregen omdat het restaurant al zestig jaar in de Michelingids staat. "Er zijn maar een handjevol restaurants wereldwijd die dit hebben bewerkstelligd", zei Michael Ellis, internationale directeur van Michelin.

Reputatie staat op het spel

Vorig jaar waren er twee 3-sterrenrestaurants, twintig 2-sterrenrestaurants en 85 restaurants met 1 ster. In 2008 waren er in totaal 83 sterrenrestaurants.

Het verkrijgen van een nieuwe ster wordt door veel restauranthouders beschouwd als het ultieme bewijs van waardering en kan de omzet van hun zaak flink laten stijgen. Omgekeerd kan het verlies van een ster een ramp zijn voor de reputatie van een restaurant.

De Michelinster is een aanduiding voor restaurants met een bijzondere keuken en een goede bediening in de beroemde rode gidsen van de bandenfabrikant Michelin. Een klein aantal restaurants in elke gids wordt aangeduid met een, twee of drie sterren. De rode gidsen van Michelin verschijnen jaarlijks.

Druktemaker Massih Hutak deelt een ster uit aan de Afghaanse keuken: "Once you go Afghaan, you never go ervandaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie