Binnenland
NOS

Kerk Gorinchem vervangt 'Nashville-dominee' door andere voorganger

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kerk Gorinchem vervangt 'Nashville-dominee' door andere voorganger

De Grote Kerk in Gorinchem laat dominee Maarten Klaassen, een van de initiatiefnemers van de Nederlandse Nashville-verklaring, zondag vervangen door een andere voorganger. De kerk laat weten dat het "alles te maken heeft" met het omstreden pamflet.

Een petitie tegen de komst van Klaassen is de afgelopen dagen door meer dan 200 mensen ondertekend. In het verzoekschrift staat dat Klaassens komst door de inwoners wordt gezien als een "belediging voor de LGBTI-gemeenschap". "Als tolerante stad zitten we daar niet op te wachten in Gorinchem!"

Klaassen is predikant van de Hervormde Gemeente in Arnemuiden en spreekt geregeld in andere kerken in het land. De Grote Kerk in Gorinchem heeft momenteel geen vaste predikant en meldt dat er voor zondag een vervanger is geregeld.

Preken

Na overleg tussen de kerkenraad en Klaassen is besloten om de geplande dienst in Gorinchem niet door te laten gaan, zegt de predikant in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik was bereid om te komen, maar een kerkdienst is gebaat bij rust en orde en dan ben je niet gebaat bij een demonstratie voor de kerk." Naast een petitie waren mensen ook van plan om met regenboogvlaggen voor de kerk te gaan staan.

Zondag preekt Klaassen waarschijnlijk weer gewoon in zijn eigen kerk. Hij verwacht dat de commotie daarna wel weer wat zal afnemen. "We leven in een land van heel veel hypes, die ook weer heel snel over kunnen waaien. Ik hoop in de toekomst in Gorinchem weer voor kunnen gaan."

Ophef

Dominee Klaassen is een van de initiatiefnemers van de Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring. Daarin worden homoseksualiteit en transseksualiteit afgewezen.

Afgelopen maandag zei Klaassen dat de verklaring in eerste instantie helemaal niet is bedoeld als anti-homo, maar dat hij wil opkomen voor het klassiek-christelijke standpunt over man en vrouw.

De Nashville-verklaring leidde tot een storm van kritiek. Homobelangenorganisaties en minister Van Engelshoven spraken van een stap terug in de tijd. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of het pamflet strafbaar is.
Ster advertentie
Ster advertentie