Binnenland

Sportbier: is het echt gezonder?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportbier: is het echt gezonder?

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelden een biertje speciaal voor na het sporten. Hoe gezond is dat? We vroegen het aan een bewegingswetenschapper.

Het is zaterdagmiddag. Je hebt net een wedstrijd gespeeld en je gaat met je ploeggenoten nog even een biertje doen. Vaak worden dat al snel meerdere biertjes, die het herstel van je lichaam na het sporten vertragen. Het drinken van alcohol na het sporten verstoort de aanmaak van spiereiwitten, vertraagt de afbraak van afvalstoffen door de lever en zorgt ervoor dat je nog meer vocht verliest, terwijl je tijdens het sporten juist al veel vocht hebt verloren.

Minder alcohol en meer vitaminen

Het sportbiertje ('Spils') is volgens de makers een gezonder alternatief. “Het begon allemaal als een opdracht voor school waarin wij een ondernemingsplan moesten schrijven”, vertelt Merle Drommel, de bedenkster van het bier. De studenten van de opleiding Sport, Management & Ondernemen kregen veel positieve reacties. Daarom besloten Merle Drommel, Sten Boehlé en Zoï Ablas het plan voort te zetten. Samen met een brouwerij ontwikkelden ze het sportbierrecept.

Het biertje bevat 2 procent alcohol, want bij een hoger percentage wordt er water aan je lichaam onttrokken. Verder zijn er vitaminen en mineralen toegevoegd* die zouden helpen bij het herstel van je lichaam. Er zitten ook maar 57 kcal in een flesje, terwijl er in een normaal bierflesje ongeveer 130 kcal zitten.

Zijn al die vitaminen wel goed voor je?

Dr. Herman IJzerman, bewegingswetenschapper bij Topsport Topics, ziet het biertje als een veredeld sportdrankje. “Vitamine C en E zijn bekende antioxidanten die ontstekingsreacties aan de spieren enigszins kunnen tegenhouden. 70% van de sporters heeft een vitamine D-tekort. Deze vitamine is belangrijk voor je spieraansturing en botaanmaak, dus dat ze dat erin doen is heel goed. Maar als je recreatief sport en een normaal eetpatroon hebt, zul je niet snel een tekort hebben aan de meeste vitaminen en mineralen.”

Om het recept te beschermen, willen de studenten niet aangeven hoeveel van elke vitamine en mineraal er in het biertje zit. Volgens IJzerman zouden ze dat wel moeten doen: “Een teveel aan vitamine C en E kan op een gegeven moment ten koste gaan van wat je wilt bereiken met je training.” Hij doelt hier op een onderzoek waaruit bleek dat een teveel aan vitamine C en E de spieropbouw en -herstelprocessen kan verstoren.

In dat opzicht zijn vitaminesupplementen misschien toch een betere keuze: daarbij staat precies op het potje wat erin zit. IJzerman: "Je zou dus ook kunnen zeggen: ik drink gewoon mijn biertje en neem dan een vitaminepil."

*Het biertje bevat: Vitamine A, -D, -E, -K, -C, -B6, -B12, calcium, magnesium, ijzer, zink, chroom, jodium.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap.

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie