Binnenland
MAX

'Ziekenhuizen zouden meer beweging moeten stimuleren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ziekenhuizen zouden meer beweging moeten stimuleren'

Mensen die vaak langere tijd in het ziekenhuis liggen maar nog wel willen bewegen, krijgen daar bijna geen ruimte toe. En dat is jammer, stelt Mariëtte van der Voet in Villa VdB. Zij werkte bij de Nederlandse Sportraad en pleit voor meer beweging en sport voor de langdurige zieken, als ze dat willen.

Van kleerkast naar skelet

Toen haar afgetrainde zoon Pim in het ziekenhuis kwam met leukemie, was dat voor Van der Voet een eyeopener. Daar zag ze hoe hij heel snel veel spiermassa verloor. Door de ziekte, maar ook door het vele liggen en slecht eten. "Hij verloor in rap tempo 22 kilo. Het was frustrerend om te zien. Elke dag dat je daar ligt, breken veel van je spieren af. Als je langdurig in het ziekenhuis ligt, dan gaat het enorm hard achteruit. Ik zag mijn zoon van een kleerkast eindigen in een skelet."

Quote

Mijn zoon veranderde van een kleerkast in een skelet

Mariette van der Voet

Sportschool

Ze pleit ervoor dat ziekenhuizen meer ruimte zouden moeten bieden om fit te blijven. Van der Voet: "Een ziekenhuis heeft een bloemenwinkel, een cadeauwinkel, maar nooit een sportschool. Terwijl je in het ziekenhuis verblijft voor je gezondheid. Dat is toch vreemd."

Nu duurt het vaak eindeloos voordat sporten of bewegen meegenomen wordt in een behandeling. En dat komt dan weer door het huidige zorgsysteem, legt Van der Voet uit. "Artsen, ziekenhuizen, verzekeraars, inspecties, er moet eerst goedkeuring zijn van allerlei partijen voordat iets doorgevoerd wordt. En daardoor duurt het eindeloos. Terwijl veel zaken snel opgelost kunnen worden."

Oplossing

Over hoe dat gerealiseerd moet worden, heeft Van der Voet verschillende ideeën. "Ten eerste moet de cultuur in het ziekenhuis veranderen. Je komt binnen in ziekenhuis en alles is geconcentreerd op het bed. Dat moet anders. Dat kunnen de artsen doen, maar ook de patiënten. Zij kunnen vragen om even te mogen bewegen."

Ze ziet ook veel dat patiënten bang zijn om uit hun bed te gaan, omdat ze anders het doktersbezoek mis kunnen lopen. "Dat is makkelijk op te lossen. Leg een briefje neer op je bed met daarop je mobiele nummer. Zo simpel kan het zijn." En ze pleit ook voor een fitnesscenter in het ziekenhuis. Het logge ziekenhuisapparaat en alle instanties daarom heen moeten in actie komen volgens Van der Voet. "Breng sport en bewegen gewoon samen in de behandeling."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie