Binnenland
NOS

'Kerst is een feest van licht en als ik ergens naar uitkijk, dan is het dat wel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kerst is een feest van licht en als ik ergens naar uitkijk, dan is het dat wel'

Geen volle kerken gisteravond om Kerst te vieren. In plaats daarvan vond het vooral online plaats. "Ik heb een beetje rondgezapt als het ware", vertelt dominee en theoloog Dorina Nauta in Met het Oog op Morgen.

Van Mozaiek0318 in Veenendaal, naar Leeuwarden en langs het Leger des Heils. Wie gisteravond een kerkdienst wilde bezoeken, kon digitaal uit een ruim aanbod kiezen en hoefde geen rekening te houden met reisbewegingen. "Je ziet meer creativiteit ontstaan bij kerken. Ze denken na hoe ze in deze tijd de verbinding op kunnen zoeken."

Kerst is een bijzondere tijd van het jaar, vindt Nauta. "Deze tijd vraagt zoveel veerkracht van ons. De wetenschap dat God met ons is in deze situatie, dat maakt zo'n kerstverhaal extra bijzonder. Ook in deze situatie komt God naar ons toe."

"Voor mij is dit moment altijd een moment van rust, even stil staan. Wat hebben we meegemaakt dit jaar? Kerst is een feest van licht, waar ik erg naar uitkeek."

Zoeken naar een reden voor de pandemie is niet aan Nauta besteed. "Ik focus me dit jaar liever op de dingen die beter gaan. Herstel, een andere wereld. We zitten in een bepaalde situatie en hebben daarmee te doen."

OOG Dominee

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie