Binnenland
KRO-NCRV

Waarom gaan we massaal tegelijk met vakantie?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom gaan we massaal tegelijk met vakantie?

Scholen sluiten ergens in de maanden juli en augustus de deuren, waardoor de meeste mensen tegelijk met vakantie gaan. Dit zorgt voor een enorme piek in het toerisme en overvolle wegen, campings en recreatieparken. Kan dat niet anders? Toerismestrateeg Isabel Mosk legt uit waarom dit op de schop moet in de Spraakmakers Special: Toerisme.

Video niet beschikbaar

Al sinds de invoering van de onderwijswet, halverwege de negentiende eeuw, is de zomervakantie in Nederland op een vastgesteld moment. Oorspronkelijk werd dat gekoppeld aan de landbouw, zodat kinderen mee konden helpen met de oogst. In de loop der eeuwen is het niet meer veranderd.

Drie redenen voor een flexibeler vakantiespreiding

1. 24-uurs economie

Nederland is een 24-uurs economie geworden waarin vrijwel alles flexibeler is geworden. We doen de meeste dingen op het moment dat het ons uitkomt. Bedrijven, overheid en particulieren zijn daar steeds meer op ingespeeld.

Maar omdat de schoolvakanties daar niet op zijn ingesteld, gaat het steeds meer wringen. Toerismestrateeg Isabel Mosk: "Sommige ouders worstelen er echt mee. Ze nemen soms een boete van de school voor lief omdat die goedkoper is dan het goedkopere vliegticket dat ze kunnen bemachtigen."

2. Capaciteit

De capaciteit van de voorzieningen kan veel beter worden benut. Nu komen er in mei of juni soms tweeduizend mensen op een dag naar een pretpark, en een maand later het twintigvoudige. 'Overtoerisme' is een groeiend probleem dat door meer spreiding kan worden tegen gegaan.

Bovendien kunnen werknemers uit de toeristenindustrie nu zelden samen met hun kinderen op vakantie.Pretparkdeskundige Goof Lukken: "De piek in deze sector ligt nu altijd op de momenten dat de kinderen vrij zijn."

3. Prijzen

In de piekmaanden zijn vakanties duur omdat de vraag enorm is. Als mensen meer gespreid op reis gaan, zullen de tickets in wat nu het hoogseizoen is, naar beneden gaan. Isabel Mosk:

"Het zal ook wel moeten want de toename aan toeristen is echt gigantisch, naar 1,8 miljard mensen in 2030. We gaan serieus in de problemen komen als we niet beter gaan spreiden. Bovendien zijn ze er in Zweden al heel ver mee, dus waarom hier niet."

Drie redenen tegen een flexibeler vakantiespreiding

1. Kwaliteit onderwijs

De kwaliteit van het onderwijs kan achteruitgaan gaat achteruit. Uit een experiment is gebleken dat scholen moeite hebben dezelfde kwaliteit te bieden als kinderen op verschillende momenten met vakantie gaan. Monique Vogelzang, generaal-inspecteur van de onderwijsinspectie: "De kwaliteit moet echt gewaarborgd blijven. Zolang we dat niet kunnen garanderen, moeten we er voorzichtig mee zijn".

2. Personeelstekort

Er is meer personeel nodig op scholen. Er is nu al een lerarentekort, dus dat is een serieus probleem.

3. Belasting docenten

Docenten worden zwaarder belast. De werkdruk in het onderwijs is al hoog en iedere verandering brengt meer met zich mee. Monique Vogelzang: "Als het leerproces vaker wordt onderbroken, vraagt dat meer van een docent. Kinderen volgen een programma in wisselend tempo en het vraagt veel van het personeel om bij te houden waar de kinderen zijn in hun leerproces".

De Tweede Kamer is in meerderheid voorstander van een flexibele vakantiespreiding. De kans dat we in de toekomst niet meer massaal tegelijk naar de camping gaan, is groot. Maar er moet nog het nodige worden onderzocht en geregeld voordat iedereen zover is.

Ster advertentie
Ster advertentie