Binnenland

Nederland koning in faciliteren belastingontwijking

AVROTROS
foto: YACfoto: YAC
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland koning in faciliteren belastingontwijking

Nederland neemt een ereplaats in als het gaat om het faciliteren van belastingontwijking. Dat zegt dr. Frank Takes in dr Kelder en Co. Takes doet met behulp van big data onderzoek naar hoe geldstromen lopen in onze mondiale economie.

{podcast audio="49760" caption="Jortcast #38 - Big data: waardevolle inzichten in geldstromen wereldwijd" }

"Nederland heeft een absolute ereplaats als doorstroomland", zegt Takes. "Er stroomt twintig keer meer geld door ons land dan eigenlijk zou moeten." Hij doelt daarmee op geld dat niet in onze economie wordt verdiend of omgezet maar wel via in Nederland gevestigde bedrijven wordt doorgesluisd naar belastingparadijzen.

Takes werkt zowel voor de Universiteit Leiden als voor de Universiteit Amsterdam. Bij die laatste is hij betrokken bij CORPNET, een onderzoeksgroep waar met behulp van veel gegevens en ingewikkelde berekeningen de geldstromen worden geanalyseerd.

Wegzinkende waarde

"Door ons onderzoek is voor het eerst objectief vast te stellen waar het geld op onze wereld vandaan komt en waar het heen gaat", zegt Takes. Dat is dus wat anders dan een lijstje brievenbusfirma’s tellen.

We zien bijvoorbeeld ook wat er gebeurt in landen die officieel niet mogen rapporteren. Taiwan bijvoorbeeld, dat door China niet als een land gezien wordt en dus geen officiële publicaties doet. "Ja, en dan zien wij dat Taiwan een land is dat dezelfde rol aanneemt als de exotische eilanden. Het is dus een land waar veel waarde wegzinkt."

Data is geld

Takes hoopt dat mensen op een andere manier tegen hun data aan gaan kijken. Data zijn namelijk erg waardevol. "Als je data beschikbaar stelt is dat eigenlijk een soort betaling." Daar krijg je dan bijvoorbeeld een gratis app voor terug. De naam big data heeft een negatieve bijsmaak in onze maatschappij, mede door de manier waarop het bijvoorbeeld tijdens lekken bij Facebook in het nieuws komt. "Maar met big data kunnen we ook hele waardevolle dingen aantonen."

Reageren?

Je kan reageren via de voicemail of via een (spraak)bericht op Whatsapp: 06-57504448. Daarnaast heeft dr Kelder een gratis Whatsapp-dienst: app JORT AAN naar het 06-nummer en dr Kelder houdt je op de hoogte van de laatste hypes en tegendraadse nieuwtjes. Volg dr Kelder ook op Twitter, Facebook, Instagram en YouTube!

Ster advertentie
Ster advertentie