Binnenland
NOSNTR

Baudet: ik was te snel met mijn beschuldiging, maar controleurs waren intimiderend

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Baudet: ik was te snel met mijn beschuldiging, maar controleurs waren intimiderend

Thierry Baudet vindt achteraf dat hij te snel een bericht op sociale media heeft geplaatst over het incident in de trein waarbij twee vriendinnen van hem betrokken waren.

Op Instagram en Twitter schreef de leider van Forum voor Democratie vrijdag dat de twee ernstig waren lastiggevallen door Marokkanen. Het bleken controleurs van de NS. Dat bericht was te snel en te stevig, schrijft Baudet nu op Facebook.

"Daarbij heb ik de kwestie te haastig in een bredere politieke context getrokken: de context namelijk van de gevolgen van de massale immigratie, integratieproblemen en het gebrek aan veiligheid dat vele Nederlanders daardoor dagelijks zien en ervaren", schrijft hij. "Uiteraard heb ik niemand willen beschuldigen die geen blaam treft. Dit heb ik de NS inmiddels ook laten weten."

De politie onderzoekt of aangifte mogelijk is, vertelde de Landelijke Eenheid in Nieuws en Co:

'Waar slaat dit op?'

Na de tweet van vrijdag ontstond er veel ophef op sociale media, omdat de NS de versie van Baudet al gauw ontkende. De 'Marokkanen' bleken controleurs in burger en de vrouwen weigerden aanvankelijk hun kaartjes te laten zien.

Op Facebook schrijft Baudet nu dat het voor de vrouwen niet duidelijk was dat het om controleurs ging. Bovendien was hun gedrag intimiderend, meldt hij. "Ook nadat zij geldige vervoersbewijzen toonden bleef de groep mannen de rest van de reis op een voor de vrouwen intimiderende manier om hen heen hangen."

Volgens Baudet hebben de jonge vrouwen hem "ernstig overstuur" over de kwestie verteld en heeft hem dat geraakt.

Met zijn verklaring doorbreekt de Forum-leider zijn stilzwegen over de zaak. Ondanks aanhoudende verzoeken, ook van de NOS, was hij het afgelopen weekend niet bereikbaar voor commentaar. Verschillende collega-Kamerleden, onder wie fractievoorzitters, vinden dat hij excuses moet aanbieden.

Ster advertentie
Ster advertentie