Binnenland

Een op de vijf mijdt huisarts nog altijd vanwege corona

NOS
foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Een op de vijf mijdt huisarts nog altijd vanwege corona

Een op de vijf patiënten die eigenlijk met klachten naar de huisarts zouden moeten, blijft nog altijd liever thuis. Mensen zijn bang om besmet te worden, of denken dat de huisarts het te druk heeft en wachten daarom nog even af.

Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie naar het opstarten van de zorg nu het hoogtepunt van de coronacrisis voorbij lijkt. 7400 deelnemers van een vast patiëntenpanel van de federatie werkten eraan mee.

"We willen niet dat mensen aarzelen om contact op te nemen met de huisarts. We zijn allemaal bang voor besmetting, maar er zijn heel wat maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig op consultatie kan komen", zegt Jako Burgers, huisarts en strategisch medisch adviseur bij het Nederlands Huisartsen Genootschap, in het NOS Radio 1 Journaal.

Telefoontjes

Volgens Burgers onderstreept dit cijfer vooral dat de zorg weer behoorlijk op gang komt. "19 procent, om precies te zijn, die nog steeds niet naar de huisarts komt. Dat betekent dus dat ruim 80 procent dat inmiddels wel doet. Bedenk wel: dat was op het hoogtepunt van de uitbraak zo'n 10 procent. Als ik naar mijn eigen praktijk kijk: mijn assistent heeft het zelfs weer even druk als voorheen met alle telefoontjes."

Burgers benadrukt dat er geen reden is om huisartsen te mijden; die hebben voldoende veiligheidsmaatregelen getroffen. "Bellen is sowieso altijd een goed idee. Een groot deel van de hulpvragen kan ook helemaal telefonisch worden afgehandeld."

Nadelige gevolgen

In het onderzoek van de Patiëntenfederatie geeft 55 procent van de mensen in enige mate nadelige gevolgen van het uitstel van afspraken met de huisarts te ondervinden. Volgens Burgers is het nog te vroeg om te zeggen hoe groot die gevolgen op de langere duur zijn.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie