Binnenland
NOS

'Nertsenfokkerijen moeten andere bestemming krijgen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nertsenfokkerijen moeten andere bestemming krijgen'

De nertsenfokkerijen die de afgelopen weken geruimd zijn, moeten sneller en makkelijker gebruikt worden om bijvoorbeeld andere dieren te houden. Dat zegt Janus Scheepers van boeren- en tuindersvereniging ZLTO. Janus Scheepers in Radio Tour de France.

Video niet beschikbaar

In de Brabantse gemeente Gemert-Bakel zijn alle 13 nertsenfokkerijen geruimd, samen goed voor een kwart van de nertsen in ons land. Het Ministerie van Landbouw besloot na de uitbraken, drie jaar eerder de fokkerijen te verbieden dan eerder afgesproken. In heel Nederland zijn de afgelopen maanden al meer dan 40 van de ongeveer 120 fokkerijen geruimd.

Andere bestemming

Scheepers vindt dat uiteindelijk voor alle nertsenbedrijven een nieuwe bestemming moet worden gevonden: "Het buitengebied moet weer in hun nieuwe kracht worden gezet."

Heel makkelijk zal dat niet gaan. Voor veel plannen is het wijzigen van het bestemmingsplan nodig. Dat kan jaren duren. "Gelukkig zijn we al langer met de voorbereidingen bezig", legt Scheepers uit. Door dat voorwerk, dat al voor corona is ingezet, kan het nu snel gaan. "Ik ga er nu vanuit dat we over maanden, of korter, praten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

180 miljoen

In totaal is er ruim 180 miljoen beschikbaar om hele nertsenindustrie te compenseren. Scheepers benadrukt dat dat geld ook gebruikt moet worden voor de herbestemmingsplannen. "Als er geld van de overheid komt, is er belangrijk dat er een nieuwe, lange toekomst mee gepland wordt. We moeten aan de keukentafel van de boeren beginnen. Wat willen ze, wat zijn de mogelijkheden?"

Nertsenhouders hebben het ondertussen zwaar met de ruimingen. "Het is natuurlijk een treurige situatie", zegt nertsenhouder Chiel van Deurzen. Hij had zes nertsenfokkerijen in de gemeente. "De dieren in de opgroei-periode doodmaken, dat hoort gewoon niet. Dat gaat gewoon helemaal tegen je principes in." Hij was erbij toen de eerste beesten in een van zijn bedrijven geruimd werden. "Het waren ook nog de jongste dieren. Als je die dan in de kist moet doen: het hoort niet, dat klopt niet."

Onder vuur

De nertsenfokkers in ons land liggen al tientallen jaren onder vuur. Tegenstanders zijn dan ook blij dat het verbod op nertsen fokken naar voren is gehaald. Nertsenhouder Chiel van Deurzen kan alleen maar zuchten als hij dit hoort. "De algemene opinie over nertsen vind ik heel erg vertekend door de media. YouTube-filmpjes geven niet de praktijk weer", vindt hij. "In elke sector zijn misstanden te vinden, je maakt een filmpje van vijf minuten en kunt de hele sector in een negatief daglicht zetten. Zoals wij hier in Nederland met dieren omgaan qua welzijn: dat is gewoon super."

Meer weten? Luister hier het gesprek met Janus Scheepers uit Radio Tour de France terug:

"Binnen enkele weken of maanden kunnen andere dieren worden gehouden in nertsenfokkerijen”

Ster advertentie
Ster advertentie