Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Steve Jobs richt Apple op

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Steve Jobs richt Apple op

De opvallende witte oordopjes van Apple zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Vandaag is het precies 41 jaar geleden dat Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne Apple Inc oprichtten. Het bedrijf startte vanuit een garage en zou uiteindelijk uitgroeien tot een van de grootste en machtigste technologiebedrijven ter wereld. Maar dat ging niet zonder vallen en opstaan.

De naam Apple is te danken aan één van de eigenaardige trekjes van Jobs: hij volgt in 1977 een fruitdieet. Als eerste brengt het trio de computer Apple I op de markt, naar een ontwerp van Wozniak. Ze weten er zo’n 200 exemplaren van te slijten.

In de jaren hierna volgen de Apple II, Apple III en de Macintosh. Dit laatste model wordt met veel bombarie gepresenteerd in een reclamespot. Na die lancering belandt Apple in een dipje. Jobs gaat vanwege een intern conflict weg bij het bedrijf. De PC van IBM, met daarop het besturingssysteem Windows, lijkt de standaard te worden voor bedrijven en scholen. Verkoopcijfers lopen terug en eind jaren negentig balanceert het bedrijf op de rand van een faillissement.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ipod, Iphone en Ipad

Na twaalf jaar, in 1997, keert Jobs terug bij Apple om als interim CEO het tij te keren. Zijn eerste grote project is de Imac. Het is een keerpunt en de Apple-computer wordt langzaam maar zeker weer populair.

Jobs zet zijn werknemers aan innovatieve projecten en in 2001 komt de iPod op de markt, een product dat de muziekwereld op zijn kop zet. Zes later presenteert Jobs de iPone met de woorden. “An iPod, a phone and an internet communicator!” Het is niet de eerste smartphone maar de Iphone schudt alsnog de telefoonmarkt op. In 2010 volgt de Ipad.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Apple-topman Jobs overlijdt in 2011. Hij wordt opgevolgd door Tim Cook. Recent is het bedrijf onder vuur komen te liggen: het scherm van de Iphone X blijkt makkelijk te breken en niet veel later legt het bedrijf op website Techcrunch op een onhandige manier uit waarom oudere toestellen als de iPhone 6, 6s en SE na updates minder snel werken.

Desondanks is het bedrijf volgens Forbes nog altijd een slordige 752 miljard waard.

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 3 januari 1977, wordt Apple Inc. opgericht.

Ster advertentie
Ster advertentie