Steeds meer restaurants en hotels kindvrij: 'Gasten hadden last van de kinderen'
- Nieuws
- Steeds meer restaurants en hotels kindvrij: 'Gasten hadden last van de kinderen'
Steeds vaker worden kinderen geweerd op plekken als restaurants, hotels en campings. Is dat begrijpelijk of moeten we ons er zorgen over maken? "Ons monumentale pand bleek best gehorig te zijn", vertelt B&B-eigenaresse Rachel Guis in Dit is de Dag. over de keuze om kinderen te weren.
Video niet beschikbaar
"In het eerste jaar dat we open waren, lieten we kinderen nog wel toe", vertelt Guis, eigenaar van de Zeeuwse B&B De Heerlijkheid van Noordwelle. "Maar het bleek dat ons monumentale pand ondanks alle isolatie toch best gehorig bleek te zijn. Als kinderen 's nachts of 's ochtends al heel vroeg aan het spelen zijn of schreeuwen, horen andere gasten dat ook en dat is best lastig. Dat is de hoofdzakelijke reden waarom we ons nu enkel op volwassenen richten."
Voor ouders is er genoeg keuze in Zeeland, zegt ze. "Het loopt hier sowieso heel goed. Er zijn veel keuzes te maken tussen bijna kinderparadijzen of een persoonlijk, intiem hotel zoals bij ons. Veel ouders neigden om naar ons toe te gaan omdat we een zwembad hebben. Maar voor de gasten zelf is het gewoon veel prettiger om ontspannen langs ons zwembad te liggen en geen spetterende, spelende kinderen om zich heen te hebben."
In Frankrijk ligt een wetsvoorstel om kindvrije gelegenheden te verbieden, omdat het discriminerend zou zijn. "Ik vind het lastig om te zeggen of het discriminatie is ja of nee", zegt Guis. "Ik vind dat mensen gewoon keuzes moeten kunnen hebben en dit is één van de keuzes."
Andere mensen ontmoeten
Stijn Sieckelinck, lector pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam, is kritisch op kindvrije gelegenheden. "Ik vind dat een samenleving erom vraagt dat je af en toe ook samen bent met mensen die niet op je lijken en niet jouw zelfde leeftijd hebben. Waarbij je soms ook verwonderd kan zijn over hoe anderen situaties misschien anders aanpakken dan je zelf zou doen."
Door het op individuele keuzes te gooien, is dat te veel vanuit de markt gedacht, vindt hij. "We vinden individuele keuzes heel belangrijk, terwijl we juist op het vlak van zorg en woningen hebben gezien dat we dat niet helemaal alleen maar aan marktargumenten kunnen overlaten met elkaar."
'Opvoedkundig probleem'
Opvoedpedagoog Marina van der Wal snapt wel dat ondernemers ervoor kiezen om kinderen te weren. "Als je ziet dat drukke kinderen een reden zijn voor gasten om sneller op te stappen, snap ik dat je dit soort keuzes maakt. Het leuke is dat je altijd kunt kiezen naar welk restaurant je gaat, je hebt allerlei keuzes. Je kunt Chinees eten, Grieks of naar een pannenkoekenrestaurants. Ik ga daar met liefde naar toe, maar er zijn ook restaurants waar je bent om rustig te tafelen."
Daarbij vormen rennende kinderen ook een gevaar en is er niet altijd gesprek met ouders mogelijk, zegt Van der Wal: "Als kinderen als een stelletje wilden door een restaurant gaan rennen en de ouders grijpen niet in, dan zegt de eigenaar of bedienend personeel daar op een gegeven moment wat van. Ik heb al een aantal keer meegemaakt dat er dan nare, verhitte discussies ontstaan. Dus we zitten met een opvoedkundig probleem."
In plaats van de individuele keuze voorop te stellen, moeten we ook een visie op de samenleving formuleren met elkaar, vindt lector Sieckelinck. "Je zou ook Nederlandse ondernemers kunnen helpen om beter voorbereid te zijn op kinderen, zodat gezinnen ook leren om vaardigheden op te doen bij uit eten gaan."
Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.