Buitenland
WNL

Ruben Brekelmans (VVD) over Europese asieldeal: moet nog veel gebeuren, ook nationaal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruben Brekelmans (VVD) over Europese asieldeal: moet nog veel gebeuren, ook nationaal

Met de Europese asieldeal is de kou nog niet uit de lucht, ook niet binnen de eigen coalitie, zegt VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans in Sven op 1. "Dit is een positieve stap. Op termijn kan die ertoe leiden dat de instroom omlaag gaat, maar het is niet zo dat nu acuut het probleem is opgelost."

Ruben Brekelmans (VVD) over Europese asieldeal: moet nog veel gebeuren, ook nationaal

Volgens Brekelmans, asielwoordvoerder voor zijn partij, "moet er op alle terreinen" iets gebeuren. "We moeten internationaal een migratiedeal sluiten en Europese afspraken maken. Daar is nu een stap in gezet, maar we moeten ook nationaal tot afspraken komen", zegt de VVD’er.

Met de Europese asieldeal zijn de problemen binnen de coalitie nog niet opgelost, benadrukt Brekelmans. "Er is geen kabinetscrisis, maar er zal nog veel moeten gebeuren de komende tijd."

Hij waarschuwt ook dat binnen de Europese Unie de asielministers met het akkoord op tafel "absoluut niet" achterover kunnen gaan leunen. "Ze moeten snel met een pakket komen die de instroom omlaag brengt."

Donderdag sloten de EU-lidstaten na jaren onenigheid een asieldeal. De Europese landen maakten afspraken over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement. Volgens Brekelmans kan met de gemaakte afspraken de instroom naar Nederland worden verlaagd.

Tunesië

Brussel zit ondertussen niet stil. Zondag reist premier Mark Rutte samen met premier van Italië Giorgia Meloni en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen af naar Tunesië om te praten over een asieldeal met dat land. De EU wil voorkomen dat asielzoekers in gammele bootjes de oversteek maken naar landen in Europa, zoals Italië.

Leider van de Belgische partij Christen-Democratisch & Vlaams en voormalig staatssecretaris voor Asiel Sammy Mahdi waarschuwt dat Europese lidstaten niet afhankelijk moeten worden van landen als Tunesië. "Het belangrijkste blijft investeren in onze eigen grenzen", zegt Mahdi in Sven op 1.

Hij roept Europese lidstaten op om samen een deal te sluiten in Tunis. "Als we denken dat we de politiek kunnen gaan externaliseren en geld geven aan Tunesië in de hoop dat zij dan het probleem oplossen, dan kan ik al zeggen wat er gaat gebeuren. Binnen een maand zegt Tunesië dan tegen ons: die miljoenen waren heel handig, maar we hebben meer nodig. De maand daarop hebben ze nog meer nodig."

Brekelmans hoopt op een vergelijkbare deal met Tunesië als de Turkijedeal. Die deal kostte Brussel zes miljard euro. Wat Brekelmans betreft mag zo’n bedrag opnieuw worden uitgetrokken. "Uiteindelijk is opvang in Turkije en daarbij financieel steunen, per saldo veel goedkoper."

Ruben Brekelmans (asielwoordvoerder VVD) over de Europese asieldeal en het overleg in Tunesië (9 juni 2023) - Sven op 1

Opvangwet

Om de asielstromen naar Europa verder aan banden te leggen, wil Mahdi de Belgische opvangwet uitrollen op Europees niveau. Hij hoopt op steun uit Den Haag. "De helft van alle asielzoekers die in België en Nederland zitten, zijn mensen die al in een ander land recht hebben op opvang of al geregistreerd zijn geweest. Als je op Europees niveau ervoor zorgt dat iemand die al geregistreerd is in een ander land geen recht heeft op opvang in een tweede of derde land, kun je een groot deel van het probleem oplossen."

Brekelmans zou “daar morgen voor tekenen. Maar je moet dat op Europees niveau afspreken, anders fluit de rechter je terug”, zegt hij. "Er is helaas net een pakket afgesproken waar dit niet zo letterlijk in zit. Maar ik ben altijd bereid om samen met België op te trekken. We blijven aan de kar trekken."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie