Binnenland
AVROTROS

Caravan uit de stalling? Zo lang mag je hem in de buurt parkeren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Caravan uit de stalling? Zo lang mag je hem in de buurt parkeren

Het parkeren van een caravan of camper in de woonbuurt is voor veel mensen een groot punt van ergernis. Het voorjaar is aangebroken en de meivakantie komt in zicht. Voor veel kampeerders reden om hun sleurhut uit de stalling te halen. Maar hoe lang mag je de caravan, vouwwagen of camper in de straat parkeren? Dat vertelt caravanexpert Mickel van Erp van de ANWB in Blok&Toine.

1. Hoe lang mag ik een caravan, camper of vouwwagen op een openbare plek parkeren?

"Dat is geregeld in de plaatselijke Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dat verschilt per gemeente, maar gemiddeld is dat rond de drie dagen."

2. Waarom die drie dagen?

"De strekking is dat gemeenten niet willen dat er zomaar overal kampeermiddelen worden gestald, want een kampeerauto neemt gewoon een parkeerplek in. Daarnaast is een kampeerwagen voor de buurtbewoners een opvallend object waardoor het uitzicht in de straat verstoord kan worden. Wat als laatste meespeelt, is dat gemeenten willen voorkomen dat mensen op parkeerplekken gaan parkeren."

3. Waarom gelden er regels voor het stallen van een kampeermiddel op mijn eigen terrein?

"Over het algemeen kun je stellen dat je een caravan of kampeerauto op je eigen terrein mag stallen, maar het kan zijn dat jouw gemeente daar ook bepaalde regels voor hanteert. Bijvoorbeeld dat je de caravan of camper zoveel meter van de weg moet staan of niet zichtbaar mag zijn. Dit kun je bij de eigen gemeente navragen."

4. Mag ik de caravan, camper of vouwwagen langer laten staan als ik ‘m verplaats naar een andere plek?

"Nee, dat is niet de bedoeling. Dat zou een leuke truc zijn, maar dat gaat helaas niet op."

5. Welke boete riskeer ik als ik het kampeermiddel langer dan drie dagen laat staan?

"Gemiddeld bedraagt de boete negentig euro. Laat je hem dan alsnog staan, kun je voor iedere dag een boete krijgen en kan het bedrag aardig oplopen." Moet jouw caravan, camper of vouwwagen worden weggesleept? Dan kost dat 250 euro plus vijftien procent gemeentelijke administratiekosten en stallingskosten van 11,50 euro per dag."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie