Binnenland
NOS

Kwart zware rokers haalt 65 niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kwart zware rokers haalt 65 niet

Bijna een kwart van de mensen die meer dan twintig sigaretten per dag roken, haalt zijn 65ste verjaardag niet. Uit nieuw onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut blijkt dat de levensverwachting van zulke zware rokers gemiddeld dertien jaar korter is dan van nooit-rokers.

De onderzoekers gebruikten de GezondheidsenquĂȘte 2001-2006 en keken dit jaar of en wanneer rokers en niet-rokers die destijds meededen zijn overleden. Zoals verwacht sterven de meeste zware rokers aan (long-)kanker. Ook hart- en vaatziekten komen vaak voor.

23 procent van de zware rokers haalt de 65 niet. Van matige rokers (tot twintig peuken per dag) is dat 16 procent, mensen die niet dagelijks roken 11 procent. Ter vergelijking: 7 procent van de niet-rokers sterft voor zijn 65ste.

Stoppen

Stoppen met roken loont, schrijven de onderzoekers. Ex-rokers die voor hun 35ste zijn gestopt, hebben een vergelijkbare levensverwachting als mensen die nooit hebben gerookt. Van rokers die rond hun 50ste stoppen, halveert het sterfterisico.

Uit de cijfers blijkt verder dat er in vijftien jaar steeds minder wordt gerookt. Het percentage zware rokers daalde van 10 naar 4 en dat van matige rokers van 18 naar 14.

Ster advertentie
Ster advertentie