Binnenland
EO

'Zet oud-rechters in om corona-achterstand weg te werken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zet oud-rechters in om corona-achterstand weg te werken'

Advocaat Geert-Jan Knoops wil dat oud-rechters worden benaderd om de achterstanden in de rechtspraak op te lossen. Dit zei hij zondag in Dit is de Dag.

Geert-Jan Knoops: 'Vraag oud-rechters om hulp bij wegwerken achterstanden'

Video niet beschikbaar

Die achterstand is in coronatijd opgelopen tot 13.500 strafzaken en 15.000 overtredingen. Knoops: "We spreken hier over een groot probleem. Die achterstand haal je niet in weken of maanden in, maar je hebt het over een of twee jaar achterstand".

Het OM wil daarom meer zaken gaan schikken. Knoops vindt dat geen goede oplossing: "Ik denk dat we daar heel terughoudend in moeten zijn. Het gaat ten koste van de kwaliteit van de rechtspraak."

Pensionado’s

De oplossing is volgens Knoops om rechters die al met pensioen zijn, in te zetten om aan de achterstanden te werken. "Creëer een poule van oud-rechters om de achterstanden weg te werken. Je bedient dan rechters die vinden dat ze te vroeg moesten stoppen en je handhaaft de kwaliteit van de rechtspraak."

"Ik ken in mijn eigen omgeving veel rechters die al met pensioen zijn en zó veel kennis en ervaring hebben, dat het uitermate jammer is dat ze thuis zitten. Als je het OM vraagt dit te doen, verschuif je het probleem, want het is niet gezegd dat die het aankan”.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie