Binnenland

Werkgeversorganisatie VNO-NCW pleit voor testsamenleving: 'Er is licht aan het eind van de tunnel nodig'

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Werkgeversorganisatie VNO-NCW pleit voor testsamenleving: 'Er is licht aan het eind van de tunnel nodig'

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil terug naar de situatie van vóór corona en pleit daarom voor meer testen zodat de 1,5 meter-maatregel niet meer nodig is. Door de testcapaciteit minstens te vertienvoudigen zou Nederland binnen een half jaar weer terug naar 'het oude normaal' kunnen.

Testcapaciteit opschroeven

''Er is licht aan het eind van de tunnel nodig en daarvoor moeten we iedereen testen zodat we terug kunnen naar een normale situatie'', zegt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen in WNL Op Zaterdag. Het plan dat VNO presenteert, bestaat uit een aantal fases en is tot stand gekomen op basis van gesprekken met experts en ervaringen met de snelteststraten. Ook ervaringen uit het buitenland zijn meegenomen in het plan. In de eerste fase wordt de gehele lokale bevolking getest in regio’s met de meeste besmettingen. Zo kan het virus naar schatting met 85 procent worden teruggedrongen, verwacht VNO. ''We kunnen dan weer naar de kroeg als je bij de deur een groene testuitslag kunt laten zien'', aldus Thijssen.

Twijfels aan haalbaarheid

Het is niet duidelijk hoe haalbaar het plan werkelijk is. Het heeft de overheid de afgelopen maanden veel moeite gekost om de testcapaciteit snel te verhogen. Ook wordt er wereldwijd nog steeds gestreden om het opkopen van coronatests en de XL-snelteststraten gaan pas aan het eind van deze maand open.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie