Binnenland

'Heropvoeding voor jonge kinderen IS-ers die terugkeren'
EONOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Heropvoeding voor jonge kinderen IS-ers die terugkeren'

Jonge kinderen van teruggekeerde IS'ers moeten heropgevoed worden. Dat voorstel zal deel uitmaken van een rapport wat CDA-kamerlid Pieter Omtzigt voor de Raad van Europa schrijft, vertelde Omtzigt bij Langs de Lijn En Omstreken. Begin september presenteert de Raad van Europa dat rapport over de manier waarop Europese landen omgaan met teruggekeerde IS-gangers.

CDA'er Omtzigt heeft alle 47 Europese landen gevraagd hoeveel teruggekeerde strijders ze hebben en wat ze ermee doen. Een aantal landen heeft nog nul ISIS strijders gestraft en dat is gevaarlijk voor heel Europa met haar open binnengrenzen, stelt Omtzigt. "Voor terugkeerders zal je moeten zorgen dat alle landen dezelfde harde aanpak hebben, want als één land zijn werk niet doet.. het resultaat daarvan heb je gezien bij eerdere aanslagen."

In het verleden werd er vaak gesproken over reintegratie van terugkerende IS'ers, dat er weer een plek voor hen gevonden kon worden. Maar die tijd is voorbij, merkt Omtzigt, nu de wetenschap over de gruweldaden van IS groter is geworden. "De meesten zijn met de intentie om te vechten vertrokken. De mensen die nu terugkeren hebben genocide gepleegd. De filmpjes zijn bekend. Hun bedoelingen zijn bekend. Als je je bij zo'n organisatie aansluit, moet je sowieso gestraft worden."

Kinderen

Speciale aandacht moet echter wel uitgaan naar de kinderen van die teruggekeerde IS'ers, zegt Omtzigt. Volgens de AIVD zitten er tientallen jonge Nederlandse kinderen tussen de 6 en 10 jaar oud in IS-gebied. De CDA-politicus hoopt dat een heropvoedingstraject die kinderen op een of andere manier kan helpen bevrijden van hun trauma's én het IS-gedachtegoed. "Je kan ze niet straffen omdat hun ouders ze hebben meegenomen, maar een aantal van die kinderen zijn op hele jonge leeftijd naar het schoolsysteem van IS gegaan en hebben daar een verderfelijke ideologie geleerd. Sommige leeftijdsgenoten hebben zelfs zelfmoordaanslagen gepleegd. Daar moet je verregaande maatregelen tegen nemen."

Ster advertentie
Ster advertentie