Binnenland
KRO-NCRV

Stichting Vluchteling: niet te krenterig zijn met visa voor Afghanen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stichting Vluchteling: niet te krenterig zijn met visa voor Afghanen

Twee weken lang stelt Frénk van der Linden een kabinet samen. Tien idealisten mogen hardop dromen over de wetten en maatregelen die zij graag zouden willen doorvoeren. Vandaag is het de beurt aan de 'minister' van ontwikkelingssamenwerking, migratie en noodhulp Tineke Ceelen.

In het dagelijks leven is Ceelen de directeur van Stichting Vluchteling. Op dit moment is ze op "dienstreis" in Griekenland. Zij heeft daar een bezoek gebracht aan het vluchtelingen kamp Moria op het eiland Lesbos.

Afghanen in Griekenland

Ceelen bezoekt deze week verschillende vluchtelingenkampen in Griekenland. Waaronder het kamp Moria dat september vorig jaar afbrandde. Het grootse gedeelte van de vluchtelingen dat er ooit zat, heeft het kamp verlaten op dit moment. Er zitten nog 4.000 mensen: "65 procent is op dit moment afkomstig uit Afghanistan."

De omstandigheden in de kampen is slecht. Ceelen signaleert 'politieke onwil'. "Door mensen in slechte omstandigheden te laten leven, wordt de stimulans om naar Europa te komen zo klein mogelijk gemaakt." Aan de andere kant snapt ze dat mensen huiverig zijn om vluchtelingen in Nederland op te vangen. "Vluchtelingen met andere achtergronden integreren vaak moeilijk, dus die aarzeling snap ik. Toch heeft ieder mens recht op veiligheid en opvang."

Acute nood

De gigantische chaos in Afghanistan gaat haar aan het hart. "We moeten nu niet krenterig zijn met visa voor Afghanen. De situatie is zo chaotisch, dat gedetailleerde controle onmogelijk is." Neem een voorbeeld aan Duitsland, dat zonder morren de grenzen opent voor ongeveer 10.000 Afghanen. Dat vindt onze 'minister' Ceelen echt moreel leiderschap en dat mist zij wel eens in ons land.

Opvang in de regio

Een van de belangrijksten veranderingen die ‘minister’ Ceelen wil doorvoeren in het Nederlands asielbeleid, is het stopzetten van het zogenoemde Akkoord van Dublin, dat stelt dat iedere vluchteling asiel moet aanvragen in het land waarin hij of zij arriveert.

"In de praktijk werkt het akkoord al lang niet meer." Het akkoord werkt alleen bij kleine hoeveelheden vluchtelingen en niet bij de grote hoeveelheden die we nu zien. De landen aan de buitengrenzen van de Europese Unie nemen nu de meeste vluchtelingen op. Het Dublin-akkoord staat een eerlijke verdeling van vluchtelingen over de verschillende landen van de Europese Unie in de weg.

Het allerbeste is dat we de vluchtelingen opvangen in de regio. Dat willen de vluchtelingen namelijk zelf ook, maar dan moeten we wel onze portemonnee trekken. "Dan zijn er veel investeren voor opvang in de regio wel noodzakelijk."

Directeur Stichting Vluchteling: Nederland krenterig tegenover Afghaanse vluchtelingen

Het kabinet van Frénk van der Linden

Twee weken lang stelt Frénk van der Linden in 1 op 1 een kabinet samen. Tien idealisten mogen hardop dromen over de wetten en maatregelen die zij graag zouden willen doorvoeren.

Ster advertentie
Ster advertentie