Binnenland

Hoe de 25-jarige Shilan tegen IS vocht en de liefde vond

BNNVARA
foto: Shilanfoto: Shilan
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de 25-jarige Shilan tegen IS vocht en de liefde vond

In 2015 is de strijd tegen terreurbeweging IS in volle gang. Veel Koerdische Nederlanders volgen de situatie op de voet en sympathiseren met de peshmerga's aan het front. Zo ook de toen 25-jarige Shilan. Ze verruilde haar bestaan als kapster in Almere voor een leven in oorlog tussen Koerdische soldaten. Maar hoe is het nu drie jaar later met haar? Vanuit Amerika doet Shilan in De Nieuws BV haar verhaal. Ze woont daar inmiddels samen met haar grote liefde, een Amerikaanse militair, die ze ontmoette in haar tijd aan het front.

Filmscript

"Wat jij hebt gedaan vond ik ongelofelijk stoer, Shilan. Ik heb zoveel respect daarvoor." Filmmaakster en schrijfster Beri Shalmashi, die in de studio van De Nieuws BV zit, richt zich tot Shilan duizenden kilometers verderop. Beri is zelf ook kind van peshmerga's en Koerdistan loopt als een rode draad door haar werk. Ze volgt Shilan al sinds haar vertrek uit Nederland ruim drie jaar geleden. Vlak voordat Shilan besloot te gaan, schreef Beri het script voor de korte film 'Het Front' met Maryam Hassouni in de hoofdrol. De film vertelt het verhaal van een Koerdisch meisje uit Nederland dat zich aan wil sluiten bij de strijd tegen IS. Op het moment dat ze klaar was met het filmscript, was haar scenario ineens realiteit geworden. "Ik had net het script af, toen ik las dat Shilan dit echt ging doen. Ineens gebeurde het echt."

Frontlinie

"Het enige dat ik heb gedaan is mijn hart volgen", reageert Shilan. Het leed van de Yezidi's in Sinjar was voor haar de druppel. Ze moest iets doen. Shilan belandde uiteindelijk in het Zerevani kamp en werd daar voorbereid voor het werk net achter de frontlinie. De vrouwen stonden de soldaten bij, hielpen gewonden en mensen die op de vlucht waren geslagen voor IS en het geweld. Ze breekt als ze vertelt over wat ze heeft gezien. Hoe ze van een berg afrende om een gewond kind te helpen. "Dat was zo hartverscheurend", vertelt ze. Haar stem trilt. "De moeder vertelde dat haar man in het ziekenhuis aan het vechten was voor het leven van hun zoon." Of ze zelf ook bang was? "Ja natuurlijk. Ik zou liegen als ik zou zeggen van niet. Maar angst hoort erbij. Ik heb toen pas gemerkt wat het leven echt is. Op de een of andere manier wen je eraan."

Quote

Ik had net het script af, toen ik las dat Shilan dit echt was gaan doen. Ineens gebeurde het echt.

Beri Shalmashi

Liefde

Uiteindelijk werd het stil rond Shilan. De media-aandacht ebde weg en ze verdween uit de picture. Avanti Almere, dat een platform is voor bijzondere verhalen uit de stad, ging naar haar op zoek en kwam erachter dat zij inmiddels in Amerika woont en verliefd was geworden op een Amerikaanse militair. Ze hebben elkaar toen, in die heftige periode, ontmoet. Afspraakjes maken kon af en toe. "Mijn familie leefde in Duhok, daar heb je zo'n shopping mall. Heel erg Westers, met een bioscoop. We hebben elkaar daar af en toe ontmoet met vrienden en familie." Hij speelde ook een rol in haar besluit weg te gaan. "Ik heb mijn hart gevolgd daar naartoe" vertelt ze refererend aan haar vertrek uit Nederland, "en ik heb ook weer mijn hart gevolgd vanuit daar" doelend op haar huidige woonplaats Amerika. "Maar het had ook te maken met mijn familie. Ik wilde mijn ouders niet meer zo laten lijden. Ik heb mijn best gedaan en ik hoop dat dat genoeg is geweest." Zit hier een film in? Beri: "Ik denk dat Shilan heel goed weet wat voor een mooi verhaal ze heeft en ik hoop dat ze daar zelf ook nog wat mee kan doen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie