Binnenland

De kansen en kansloosheid van Zeeuws-Vlaanderen

KRO-NCRV
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De kansen en kansloosheid van Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen wordt door drie zijden omsloten met water en behoort tot een van de meest afgelegen gebieden van ons land. Waar de één vooral een bejaardenkolonie ziet, ziet de ander een belofte voor de toekomst. Spraakmakers-verslaggever Marcel Dekker is deze week in de krimpregio en onderzoekt de kansen en kansloosheid van Zeeuws-Vlaanderen.

Krimpgebied

Als krimpgebied neemt Zeeuws-Vlaanderen een bijzondere plek in. Al is het maar omdat je ervoor moet betalen om er te komen. Omsloten door water kun je er alleen via Antwerpen of de Westerschelde toltunnel geraken. En die tunnel staat hoog in de ergernissen top-10 van de bewoners...

De trots van de regio

Hoewel veel voorzieningen zijn verdwenen en de leefbaarheid daardoor minder groot is geworden, doet het niets af aan de trots die mensen voelen voor dit aparte stukje Nederland. De dorpsraad van Sluiskil is daar een mooi voorbeeld van, ondervond verslaggever Marcel Dekker.

Middelbare scholen

De bevolking van Zeeuws-Vlaanderen krimpt al jaren. En dat heeft ook grote gevolgen voor de drie overgebleven middelbare scholen daar. Toch is het geen goed idee om er straks misschien weer een paar te sluiten, vertelt wethouder Sonja Suij van Jeugd en Onderwijs uit de gemeente Terneuzen.

De band met de zuiderburen

De band tussen Zeeuws-Vlaanderen en de zuiderburen is altijd al innig geweest en in de afgelopen jaren is dat nog versterkt. Wat betekent dat voor de problemen die Zeeuws-Vlaanderen als krimpgebied heeft, en voelen ze er misschien iets voor om maar helemaal Vlaams te worden?

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie