Binnenland
MAX

Meer agressie tegen advocaten, dus die gaan op training

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer agressie tegen advocaten, dus die gaan op training

Vrijwel iedere advocaat krijgt er wel een keer mee te maken; agressie, intimidatie of bedreigingen. Ongeveer de helft van de advocaten in Nederland (zo'n tienduizend) maakt het zelfs jaarlijks mee. En dat zijn echt niet alleen de grote, in het oog springende zaken. Bijvoorbeeld ook rond faillissementen krijgen juristen te maken met agressie. Sanne Schuurman, zelf ook advocaat, geeft namens de Orde van Advocaten weerbaarheidstrainingen aan collega’s en vertelt hierover in Villa VdB.

"Zelf heb ik ook genoeg meegemaakt. Gelukkig nooit in de vorm van fysiek geweld. Maar iedereen overkomt wel eens wat, dus mij ook", zegt Schuurman. Hij kan geen specifieke voorbeelden noemen vanwege de gevoeligheid van de zaken waaraan hij heeft gewerkt.

Opleiding

Schuurman: "De Orde van Advocaten is druk bezig met het maken van een inhaalslag op de opleiding. Ze geven weerbaarheidstrainingen voor beginnende advocaten, maar ook voor advocaten die al langer in het vak zitten. Doordat advocaten tegenwoordig te maken krijgen met hevigere incidenten zijn ze zich bewust van het gevaar dat gepaard kan gaan met hun werk. Vandaar dat de Orde van Advocaten heeft besloten hier trainingen over te geven."

Training

"Straks ziet je kop eruit als een kleurboek", klinkt het op de training. Bij de training krijgt Schuurman hulp van een collega die de 'bad guy' speelt en zo goed mogelijk een incident nabootst. "Je weet dat het nep is, maar op dat moment voelt het gewoon heel erg echt. De gevoelens gieren door je lijf heen, ook al probeer je dat niet te laten blijken", zegt een deelnemende advocaat. "Heel veel praktijk en theorie voorbeelden hebben we bij elkaar gehaald. Zo proberen we zo effectief mogelijk les te geven", legt Schuurman uit.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie