Binnenland
NOSNTR

'De zwijgende meerderheid moet het durven opnemen voor de bedreigde wetenschapper'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De zwijgende meerderheid moet het durven opnemen voor de bedreigde wetenschapper'

Oostenrijk herdenkt vandaag Lisa-Maria Kellermayr, de 36-jarige huisarts die uit het leven stapte na bedreigingen van antivaxers en tegenstanders van de coronaregels. Ineke Sluiter, voormalig president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, bespreekt in Nieuws en Co de veiligheid van wetenschappers in ons land.

"Het is een tragedie. Ze was een jonge vrouw. Hier zie je iemand die tot het uiterste gedreven was en daar ook de uiterste consequentie aan verbond", zegt Sluiter. "Het is zo gemakkelijk om iets de ether in te slingeren en er is heel veel extra online verkeer gekomen. Maar wat mij echt verontrust, is dat het overloopt in de werkelijkheid. Dat is onverdraaglijk", aldus Sluiter.

Afspraken maken

Om zichzelf te beschermen, kunnen wetenschappers met elkaar afspreken wanneer ze aangifte doen, stelt Sluiter voor. "Journalisten doen dat heel goed, die hebben een collectieve norm. Dat gaan wij ook doen. Maar het gaat ook om dingen als je account veilig houden, bewijsmateriaal veiligstellen en om de reactie van politie en het Openbaar Ministerie."

"Wat mij zeer shockeerde is dat de politie in Oostenrijk gezegd schijnt te hebben dat de huisarts de publiciteit zocht", zegt Sluiter. "Dan denk ik: ja, en? Dit is iemand met verstand van zaken die probeert het publieke debat te informeren en daarom werd ze bedreigd. Dat is natuurlijk een belachelijke opmerking en krijgen bedreigde wetenschappers in Nederland ook te horen."

Kleine minderheid

"De oorzaak aanpakken is erg ingewikkeld, omdat de daders het vaak eenlingen zijn. Het zijn vaak acties van een kleine minderheid, die zo impactvol zijn dat we denken dat er hele legers klaarstaan. Dat is niet zo. Het leger zit aan de kant van de zwijgende meerderheid. Wat zou het helpen als mensen iets moediger durfden te zijn en zich uitspreken tegen mensen die gekke dingen zeggen. Laat merken dat er meer mensen zijn die het gek vinden, dan die het acceptabel gedrag vinden."

nc bedreigde wetenschappers

Ster advertentie
Ster advertentie