Amsterdamse rechtbank verhuist: einde van 'De zaal die alles zag'
- Nieuws
- Amsterdamse rechtbank verhuist: einde van 'De zaal die alles zag'
Je zou het 'De zaal die alles zag' kunnen noemen. De Amsterdamse rechtbank verhuist deze week naar een nieuw gebouw. Daarmee komt een einde aan ruim drie decennia rechtspraak in het betonnen gebouw, waar veel van de meest spraakmakende rechtszittingen zijn gehouden. Het grootste deel daarvan was in de Borgerhof Mulderzaal, de grootste zaal in het pand en dat is dus die 'Zaal die alles zag'.
Verslaggever Mattijs van de Wiel ging herinneringen ophalen voor het NOS Radio 1 Journaal met mensen die wel erg vaak in de zaal te vinden waren:
Video niet beschikbaar
'Je voelt de geschiedenis'
Advocaat Simeon Burmeister bracht veel tijd in de zaal door. En volgens hem maakt het wel degelijk uit waar het recht gesproken wordt: "Omdat de rechtspraak zich ook bedient van een entourage. Het is een soort van toneelopvoering, dus het maakt heel erg uit. Het moet ook statig zijn, ik geloof in het feit dat als er veel gebeurt in zo'n zaal, dat toch op een bepaalde manier opgenomen wordt in de materie. Deze zalen hebben zoveel gezien, dat voel je gewoon. Je voelt de geschiedenis en het gewicht daarvan."
Al was de zaal niet zonder risico, herinnert rechter Frans Bauduin zich: "Wat je niet ziet is dat er achter de deur een heel ingewikkeld trappenhuis zit met treden die iets te kort zijn. Met die toga’s moet je dus enorm opletten. Dat gaf ook nog wel eens hilariteit dat je voor je de zaal binnenging een goede kans had dat je van de trap lazerde en dus bloedend de zittingzaal inkwam."
Rechter Frans Bauduin en bode Lize Stuart
Zaken lopen uit de hand
Maar een rijke geschiedenis kent de zaal zeker. Er is een enorme lijst van spraakmakende processen die allemaal tussen die vier muren plaatsvonden. Van Johan V. alias 'De Hakkelaar', tot het Fitna-proces tegen Wilder (de eerste rechtszaak die live op televisie werd uitgezonden). Een van de opvallende momenten was toen Robert M. in de Amsterdamse zedenzaak water gooide naar rechter Bauduin toen hij het vonnis voorlas: "Het heeft wel wat irritatie opgeroepen bij mij, maar ik heb het vonnis verder voorgelezen", zegt Bauduin daarover.
Hij herinnert zich nog een zaak die helemaal uit de hand liep: "Er was een verdachte die verschillende gebreken vertoonde, die hij ons wilde laten zien. Op een gegeven moment was het daarvoor nodig dat hij ook zijn broek liet zakken. Toen hebben we snel gezegd 'we hebben het gezien, trekt u uw broek maar weer aan'. Maar toen in een fase verder werd hij zo kwaad dat hij met zijn voorhoofd op de tafel sloeg en toen spatte het bloed op de vloer."
Bode Lize Stuart pikt daarop in: "De benadeelde partijen zijn over de stoelen heen gevlogen en die hebben toen gevochten met de verdachte. Dat soort dingen kunnen hier gebeuren natuurlijk."
Niezen door het wandkleed
Niet alleen de inhoud van de zaken die er behandeld werden, is veelbesproken. Ook het interieur viel op. "Een heleboel mensen vinden het absoluut niet mooi, maar ik heb hier 21 jaar met plezier gewerkt", zegt bode Lize Stuart. Toch was volgens haar niet iedereen even blij met het pronkstuk: "Achter de rechters hing een metersgroot wandkleed en we hadden één rechter die hier heel veel zat en die moest altijd niezen ervan. Die vond het eigenlijk een verschrikking dat ze de hele dag hier moest zitten met dat tapijt achter haar."
Slecht nieuws voor die rechter, want van het befaamde wandkleed wordt nog geen afscheid genomen. Het krijgt een plek in de nieuwbouw en is al verhuisd.
"Ik weet nog dat ik we eens rechters uit het buitenland ontving en die waren altijd enorm onder de indruk van de grootte en de fraaie aankleding. Het was een zaal die respect verdiende en ook respect opwierp", aldus rechter Bauduin.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.