Binnenland
KRO-NCRV

Dit is waarom het verhogen van het minimumloon wel/geen goed idee is

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom het verhogen van het minimumloon wel/geen goed idee is

Het Nederlandse minimumloon behoort tot het hoogste van de wereld. Toch is vakbond FNV een campagne begonnen om het minimumloon fors te verhogen: van het huidige 9,33 euro per uur naar 14 euro per uur.

Video niet beschikbaar

Ondernemer Robert Jan Steegman uit de Spraakmakers Community noemt het een "dom idee". "Als het loon omhoog gaat, dan moet ik qua productiviteit ook steeds meer van mijn medewerkers gaan vragen", legt hij uit. "Dan komt het moment dat ik uit financieel oogpunt beter een robot kan kopen steeds dichterbij."

Alfred Kleinknecht, emeritus hoogleraar economie, staat wel positief tegenover het voorstel van de vakbond. "Mensen die een minimumloon krijgen, sparen bijna niets", aldus Kleinknecht. Een stijging van het minimumloon vloeit dus vrijwel direct terug de economie in. "En dat verhoogt dan weer de werkgelegenheid."

Passen en meten

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat een op de twintig mensen in Nederland moet rondkomen van het minimumloon. "Dat is passen en meten", zegt Arjan Vliegenthart, directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

"Je moet niet teveel pech hebben doordat je wasmachine stuk gaat, je moet al je toeslagen aanvragen en niet een vreemde ziekte hebben", somt hij op. "Het kan net, maar het is krap."

Werkgelegenheid

Overigens is het volgens Daniel van Vuuren van het Centraal Planbureau moeilijk te zeggen wat het effect van een minimumloonverhoging precies zal zijn. Volgens de econoom zijn er studies die aantonen dat er geen effect is op de werkgelegenheid, maar ook studies die juist een negatief effect vinden.

Over het doel is iedereen het eens, denkt Van Vuuren. "We vinden allemaal dat mensen met een laag inkomen niet in armoede moeten leven." Wel moet er volgens hem goed worden nagedacht of het verhogen van de minimumloon het juiste instrument is om dit voor elkaar te krijgen. Het is volgens Van Vuuren hoogst onzeker of deze voorgestelde verhoging daarbij helpt.

Ster advertentie
Ster advertentie