Binnenland
BNNVARA

EU-akkoord hervorming landbouwsubsidies gaat niet ver genoeg

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. EU-akkoord hervorming landbouwsubsidies gaat niet ver genoeg

In Europa was het de week van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). Landbouw is de grootste portefeuille van de Europese Unie: het gaat om ruim een derde van de begroting. De hervormingen die ervoor moeten zorgen dat boeren milieuvriendelijker werken, gaan alleen niet ver genoeg volgens Europarlementariër Bas Eickhout. Waarom niet? Dat vertelt hij in Vroege Vogels.

Het positieve aspect van de GLB is volgens GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout dat iedereen "in woorden het steeds meer heeft over de vergroening van het landbouwbeleid. Jaren geleden was het, we hebben geld en dat gaat naar de boeren. En nu is het duidelijk dat er eisen worden gesteld voor vergroening."

Waar boeren van mening zijn dat het geld voor hen is, dus dat zij mogen bepalen waar het naartoe gaat, is het volgens Eickhout belangrijk dat het wordt gezien als publiek geld. "Het is een subsidie, dus het is logisch dat wij wat vragen aan de boer om te doen, zodat je dat geld kunt krijgen." Want, hoe het geld wordt besteed, is van essentieel belang voor de natuur in Nederland.

'Gras in Nederland is een groene woestijn'

Het Nederlandse landbouwmodel is grootschalig en daarnaast vaak een monocultuur. "Het gras in Nederland is eigenlijk een groene woestijn. Er is geen enkele biodiversiteit, het is gewoon gras. Dus als je nu het Europese geld besteedt om te zorgen dat er meer landbouwbiodiversiteit komt, daar heeft de boer wat aan. Want op de lange termijn zal ook de landbouw alleen maar kunnen overleven met biodiversiteit; denk aan de bijen en andere bestuivers, die heeft iedereen nodig", aldus Eickhout.

"Of, het geld wordt gebruikt om alleen maar te produceren en dan krijg je dus die monoculturen. Dat is echt een fundamentele keuze en dat heeft invloed op hoe onze landbouw en velden eruit gaan zien", legt Eickhout uit.

Ecoregelingen

Voor het eerst zijn er nu ecoregelingen, waar de boeren geld krijgen om specifiek groene maatregelen te nemen. Elk land moet nu een strategisch plan maken waarin staat hoe zij het landbouwbeleid willen gaan inrichten. "Ook voor die ecoregelingen moet Nederland met ideeën komen waar boeren dan aan moeten voldoen", legt Eickhout uit. Volgens Eickhout is het in principe goed dat er ruimte wordt gehouden voor invulling door de lidstaten.

Alleen het risico wat je daarmee loopt is dat landen makkelijke eisen gaan stellen voor de boeren. Daardoor komen ze gemakkelijk aan het geld, terwijl ze dan weinig tot niet verduurzamen. Bovendien, als één lidstaat een makkelijke regeling treft, dan zullen meerdere lidstaten het voorbeeld volgen. "Dus je moet wel een soort basiseisen stellen van, dit moet je op z'n minst bereiken", zegt Eickhout, "en daar gaat het nu mis."

Duurzaam gebruik van pesticiden

Als voorbeeld noemt Eickhout de eis voor het 'duurzaam gebruik van pesticiden'. "Dat is een hele vage formulering", vindt Eickhout. "En elk land mag dat nu voor zichzelf invullen. Dit laat zien dat de formuleringen dusdanig vaag zijn, dat je nu al weet dat de boeren het geld gewoon krijgen voor wat ze altijd al doen."

In de Green Deal staat dat het gebruik van pesticiden gehalveerd moet worden in 2030. "Dat is een doel dat je in je landbouwvoorstel bindend zou moeten maken", zegt Eickhout. Alleen tussen het landbouwvoorstel en de Green Deal zat een enorme kloof. De hoop was gevestigd op het parlement om de voorstellen rondom het landbouwbeleid aan te scherpen, maar daar is het volgens Eickhout misgegaan.

"In plaats van dat het Europees parlement de Green Deal serieus heeft genomen, en de voorstellen heeft aangescherpt, heeft het parlement het compleet laten lopen", concludeert Eickhout.

Bas Eickhout over de landbouwsubsidies

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie