Binnenland
AVROTROS

Hoe werkt de StemWijzer? De belangrijkste vragen en antwoorden

foto: Eigen beeld StemWijzerfoto: Eigen beeld StemWijzer
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe werkt de StemWijzer? De belangrijkste vragen en antwoorden

Het begon in 1989 als boekje voor het middelbaar onderwijs. Daarna werd hij ontwikkeld voor de floppy disc en tegenwoordig kun je hem gewoon online invullen: de StemWijzer. Op 17 maart mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Weet jij nog niet welke politieke partij het beste bij jou past? Schakel de hulp in van de StemWijzer, want die is sinds vandaag weer geopend.

Anita de Jong beantwoordt in Stax&Toine de belangrijkste vragen over de StemWijzer.

1. Hoe werkt de StemWijzer?

"De StemWijzer is een online test waarbij je dertig stellingen beantwoordt. Per stelling geef je aan in hoeverre je het er mee eens of oneens bent. Daar komt vervolgens uit naar voren met welke politieke partij je de meeste overeenkomsten hebt", legt De Jong uit.

2. Hoe worden de stellingen verzameld?

Al vanaf vorig jaar is het team achter de StemWijzer bezig met het verzamelen van onderwerpen voor de test. "We zijn begonnen bij het burgerpanel dat bestaat uit tachtig mensen. Daar hebben we gepolst welke onderwerpen zij belangrijk vinden."

Verder wordt er gekeken naar welke onderwerpen er spelen in het publieke debat en uiteraard de verkiezingsprogramma's. Ook is van belang welke onderwerpen een goed onderscheid tussen de partijen maken. "Op basis daarvan hebben we honderd stellingen voorgelegd aan de partijen zelf en daaruit maken we een reflectie van dertig stellingen."

3. Hoe maak je uiteindelijk de juiste keuze?

Uit de test komt naar voren welke politieke partij of partijen het meest bij jou past. "Je moet de StemWijzer zien als een goed beginpunt", zegt De Jong. "Kijk welke partijen hoog bij jou scoren en ga je daar verder in verdiepen. Ga naar de website van de politieke partij en kijk naar verkiezingsdebatten."

Kom je er niet helemaal uit, omdat meerdere partijen wel erg dicht bij elkaar zitten voor jouw gevoel? Dan kun je in een 'shoot-out' van de StemWijzer de partijen nog eens vergelijken met elkaar.

4. Wat als er uit de StemWijzer een partij komt dan die ik voor ogen had?

"Dat horen we wel vaker", zegt De Jong lachend. "Dat is het verrassingseffect." De Jong adviseert om je dan nog eens goed te verdiepen in de verschillende stellingen. Per stelling kun je de antwoorden van partijen inclusief toelichting inzien. "Denk op basis daarvan goed na of je de goede partij zit of dat dit je overtuigt om toch voor een andere partij te kiezen."

5. Waarom zou ik de StemWijzer invullen?

"Als mensen niet stemmen, is dat vaak omdat ze niet weten waar ze op moeten stemmen en te weinig informatie over de verschillende politieke partijen hebben. Met de stemwijzer proberen we in die behoefte te voorzien. Het is vooral de informatievoorziening over welke partijen er zijn, wat zij vinden, wat je zelf belangrijk vindt en wat een goede match is."

Ben je benieuwd met welke politieke partij jij de meeste overeenkomsten hebt? Vul de StemWijzer in.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie