Binnenland

Rondshoppen loont: enorme prijsverschillen bij dierenartsen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Rondshoppen loont: enorme prijsverschillen bij dierenartsen

[AVROTROS] Er blijken enorme prijsverschillen te zijn bij dierenartsen. Radar deed een steekproef en ontdekte dat voor dezelfde behandelingen de tarieven bij dierenartsen behoorlijk uiteen lopen.

Rondshoppen loont: enorme prijsverschillen bij dierenartsen

Marianne Ophof heeft een boxer die zo’n 25 kilo weegt. Ze wilde een bloedonderzoek laten doen bij haar hond en belde met meerdere dierenartspraktijken. Zo mocht ze in Vlaardingen 160 euro aftikken, terwijl ze bij een praktijk in Rotterdam slechts de helft kwijt zou zijn. Met zulke verschillen kan de benzine er ook nog wel vanaf. Marianne had een vaste dierenarts, maar die kwam te overlijden waardoor ze op zoek moest naar een andere. Het was niet de eerste keer dat Ophof enorme prijsverschillen tegenkwam. Toen haar hond volgens de ene dierenarts geopereerd moest worden besloot ze voor een second opinion bij een andere dierenarts te informeren. Die kwam tot een andere conclusie: hoeft niet. Scheelde 400 euro. Ook bij het laten bloedprikken merkte Ophof verschillende tarieven.

Steekproef laat prijsverschillen zien

Radar deed een steekproef onder 22 dierenartsen door het hele land. Daaruit bleek dat een standaard sterilisatie bij PCS Dierenartsen in Hilversum maar liefst 380 euro kost. De praktijk noemt zichzelf de goedkoopste in de buurt, maar dezelfde handeling bij Dierenkliniek Strijkviertel in De Meern kost slechts 215 euro. Een half uurtje rijden en je kan 165 euro in je zak steken. De 215 euro is wel exclusief medicatie, maar dat kost niet meer dan een tientje, aldus de praktijk. De handelingen zijn gelijk, er is eigenlijk geen hele duidelijke verklaring voor het prijsverschil.

'Prijzen mogen variëren'

"Er mogen geen prijsafspraken worden gemaakt dus de prijzen kunnen variëren." Dat zegt Tjerk Bosje van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). "Je moet je afvragen of het wel dezelfde ingreep is en of het wel op dezelfde manier gebeurt." Bosje noemt het voorbeeld van het brood van de Aldi vergelijken met het brood van de warme bakker. "Wij vinden het belangrijk dat de kwaliteit van de behandeling hetzelfde is. Dat moet je je afvragen. Waar snijdt de dierenarts in op het moment dat je heel goedkoop wordt?"

Euthanasie: tussen 74 en 140 euro

Wie zijn hond wil of moet laten inslapen loopt eveneens tegen behoorlijke prijsverschillen aan. Zo rekent Dierenartsenpraktijk Flevoland in Zeewolde 74 euro voor euthanasie plus 30 euro voor het achterlaten van de hond. Dezelfde handeling kost bij Dierenkliniek Stokhasselt in Tilburg 140 euro, maar 110 euro als je de hond zelf meeneemt. Nanda Dierenkliniek in Zwolle vraagt voor een hond van 25 kilo 135 euro. "Je gaat niet voor het eerst naar een dierenarts waar je nog nooit geweest bent. Je laat de hond inslapen bij de dierenarts waar je altijd geweest bent", zegt Tjerk Bosje. "Je moet zoeken naar een dierenarts waar je je goed bij voelt en daar mag de prijs best in meewegen."

'Kwaliteit wordt niet gemeten'

Bosje vindt het belangrijk dat er ook gekeken wordt naar de kwaliteit van de behandelingen. Er is echter geen graadmeter waaraan je als consument kan zien of je te maken hebt met een kwalitatief goede behandeling of niet. "De kwaliteit wordt niet gemeten. Er is wel een website waar mensen een recensie kunnen achterlaten van hun dierenarts."

Anaalklieren ledigen voor een paar euro

Een andere behandeling waar we stevige prijsverschillen tegenkwamen is het ledigen van de anaalklieren. Dat hoeft bij een hond niet veel te kosten. Zo rekent A7 Noord dierenartsen 6,25 euro voor deze handeling waarvoor dan geen consult benodigd is. Aadal Dierenklinieken rekent voor deze handeling het dubbele: 12,50 euro. Daar komt dan ook nog een consult van 33,50 euro bij. Totaal: 46 euro.

Prijsverschillen zijn wettelijk toegestaan

Zou er misschien een adviesprijslijst moeten komen? Dat heeft in ieder geval het voordeel voor de consument dat hij kan zien wat een behandeling ongeveer mag kosten. Bosje zegt dat dat niet mag van de Autoriteit Consument & Markt. Bosje snapt dat mensen gaan rondbellen voor een prijs. "Dat is de vrije markt." Volgens Bosje is het allemaal ook afhankelijk hoe een dierenarts georganiseerd is. "Doe je de narcose met een injectie of gas? Is er personeel bij? Sommige dierenartsen geven pijnstillers erbij, anderen niet. Wij vinden het belangrijk dat dierenartsen goed werk doen, dat vinden we belangrijker dan de prijs."

'Ik ga over de grens naar een praktijk'

Radar deed een oproep en daaruit kwam een wisselend beeld naar voren. Veel consumenten zeggen bij hun eigen dierenarts te blijven, omdat die het dier kent en al vaker gezien heeft. Er is vaak sprake van een vertrouwensband waardoor mensen liever niet overstappen. Daarnaast blijken veel mensen niet te onderhandelen of weten ze niet dat er misschien wel te onderhandelen valt over de prijs van een behandeling. Radar kreeg ook reacties van consumenten die bij de grens met Duitsland of België wonen en daar hun dier dus laten behandelen. Dat zou veel geld schelen.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie